ZAGREB

Cabaret "Splićanke" 18. ožujka u Opatiji, 19. ožujka u Zagrebu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Cabaret "Splićanke" autora i redatelja Ivana Lea Leme, jedna od najpopularnijih splitskih predstava posljednjeg desetljeća, koju je u Splitu pogledalo više od 13.000 ljudi, nastupit će 18. ožujka u Centru Gervais u Opatiji, a 19. ožujka u zagrebačkoj Vidri, najavio je Music Time.

Cabaret "Splićanke" omnibus je od pet ispovjednih priča Splićanki ispričanih u maniri stand-up komedije s pratećom pjesmom i glamuroznom plesnom točkom u koreografiji svjetski poznatog Lea Mujića. Predstava satirizira i ironizira mane današnjeg Splita i Dalmacije, u kojima će se mnogi prepoznati. 

Glumačku postavu kao rođenu za ovu predstavu čine Ana Gruica, Nada Kovačević, Lidija Florijan, Mia Vladović i Ana Uršula Najev.

„Iznimno je glumački i kondicijski zahtjeva predstava, i koliko je to otegotna okolnost, toliko me i veseli svaki put dotaknuti i gurati svoje limite u želji za što boljom izvedbom“, rekla je Ana Gruica. 

Split je oduvijek bio zanimljivog geografskog položaja, spoj Italije i Turske u srcu Mediterana, spoj istoka i zapada, a ta dualnosti se i danas jasno vidi. 

"Jak sudar onoga što bismo htjeli i onoga što jesmo vidljiv je na svakom koraku. I u odnosu prema poslu, obitelji, ženama, djeci i prijateljima. Svaka od tih silnica ima svoje prednosti i mane. Do pojedinca je što će iz tog bunara tko zagrabiti“, kaže Gruica.

Autor i režiser "Splićanki" Ivan Leo Lemo kaže kako predstava postoji iz nekoliko razloga. Prvi je pokušaj skromnog doprinosa amortiziranju i anuliranju patrijarhalnih naivnosti koje još zapljuskuju obale grada i društva. 

Predstava također pokušava pomoći borbi protiv raznih strahova i inhibicija kojima opterećujemo um i srce. Uz to, cilj je bio i oraspoložiti sebe i publiku "jer smo sve mrgodniji i mrgodniji".

Na kraju će sve biti u redu, i u našoj scenskoj igri i u igri života. I nadasve, Cabaret "Splićanke" posvećen je Splićankama, "one su mediteranske kraljice i lipo ih je vidit nasmijane i inspirirane“, komentirao je Lemo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter