dobar gost, dobra plaća

U Rovinju konobari i dalje vole raditi, ali na drugim mjestima nedostatak radne snage je veliki problem. Ima li rješenja?

| Autor: Glas Istre
(Snimio Vedran Karuza)

(Snimio Vedran Karuza)


Prvi je pravi turistički vikend ovog ljeta – sudeći prema gužvama na autocestama, trajektnim pristaništima, zračnim lukama, ne smetaju nam visoke cijene hrane i usluge u našim turističkim destinacijama. No gotovo nerješiv problem je i dalje radna snaga u turizmu, javlja HRT.

Marijan Starešinić, predsjednik Udruge ugostitelja, naglasio je kako problem manjka radne snage kod nas traje već godinama.

- Svi naši kadrovi koji su bili konobari, kuhari, otišli su van u vrijeme COVID-a, zbog toga što su ljudi dobivali 4 tisuće kuna plaću, a to im je eventualno bilo dovoljno samo za stan. Pošto nisu od toga mogli živjeti, oni su svoj put potražili drugdje, rekao je Starešinić.

- Ugostitelji su radili jedan obračun gdje je izišlo da su između 2022. i 2023. cijene povećane za 17%, a 2023. je imala 12% manji dobitak nego 2022. Prema tome, tu nema izlaza na ovaj način, naglasio je Starešinić.

- Ne možete platiti isto konobara koji služi kavu od euro i pol i konobara koji služi kavu od dva i pol ili tri eura. Ako odete do Rovinja, vidjet ćete da tamo još uvijek konobari vole doći, vole raditi. Kvalitetan gost, dobra napojnica, dobre plaće. Što je lošiji objekt, više morate paziti na trošak.

Dakle, ulaganja su između ostalog i preduvjet da bismo riješili problem nedostatka radne snage. Radnu snagu treba platiti, naglasio je Goran Fabris, predstavnik investitora u turizmu.

Hrvatskoj se događa, kazao je, ono s čim se Zapad suočio mnogo ranije.

- Danas smo mi ti koji trebamo radnu snagu. Našeg dobru konobara ili kuhara je skoro pa nemoguće zamijeniti, ali bez radne snage izvana, mislim da ćemo teško uspjeti izgurati ovu i buduće sezone, kazao je.

Cijeli prilog dostupan je na poveznici.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater