LEGENDE

ZASLUŽNI UGOSTITELJI: Plakete za 18 priznatih obiteljskih restorana koji rade dulje od 50 godina


Turistička zajednica Istarske županije pokrenula je u sklopu svojeg gourmet programa novu akciju nagrađivanja osoba odnosno obitelji koji se više od pola stoljeća bave ugostiteljstvom odnosno pripremom i posluživanjem hrane u vlastitim restoranima, konobama ili gostionicama, a prvih osamnaestoro začetnika modernog istarskog ugostiteljstva nagrađeno je plaketama koje su im dodijeljene na svečanosti u porečkoj Villi Polesini.

Osamnaest dobitnika

Prve plakete "Hommage začetnicima istarskog ugostiteljstva" dobili su obitelj Marinac koja vodi restoran Most u Buzetu; Rosseta Zancola iz restorana Maruzza since 1938. u Zambratiji; obitelj Cernogoraz koja vodi restoran Giovanni u Novigradu; obitelj Bassanese koja vodi restoran Kaštel u Kaštelu na Bujštini; obitelj Knapić koja vodi restoran Kod Dorine u Plominu; obitelj Kos koja u Plomin Luci vodi konobu Porat; Suzana Dragovina iz konobe Vinež u Vinežu, obitelj Matošević koja drži restoran Viking u Limskom zaljevu; Corrado Pellizer iz restorana Giannino i Rio iz Rovinja; obitelj Nežić koja u Puli vodi restoran Stari grad; Svetlana Celija iz restorana Vodnjanka u Vodnjanu; obitelj Sinožić koja u Žbandaju vodi konobu Kaštel; obitelj Matić iz pulskog restorana Milan; obitelj Morača koja vodi gostionicu MD u Novigradu; obitelj Glogovšek koja također u Novigradu vodi restoran Mandrač; obitelj Šantić koja u Brtonigli vodi Istarsku konobu; obitelj Minić iz premanturskog restorana Premantura, te Rosa Gina Berghich iz restorana Gina na Stoji u Puli.

Pljesak za Đinu

Voditelj ceremonije dodjele ovih priznanja, Franko Lukež, pozvao je uzvanike da pri dodjeli ovog posljednjeg priznanja ustanu, kao na dodjeli Oscara, i svi su doista stojeći i toplim pljeskom pozdravili Rosu Ginu Berghich koja u istarskom ugostiteljstvu zasigurno ima najduži staž od čak 72 godine, a počela je kao dvanaestogodišnja djevojčica pomažući ocu u njegovu spaciju u Puli.

Svi su ovi restorani, konobe ili oštarije utemeljeni u vremenu između 1930-tih i 1960-tih godina, svojevremeno su bili kultna mjesta u koja se iz cijele Istre dolazilo na zajamčeno dobar pršut, rakovice, maneštru, ribu, roštilj i štošta drugo; svi su oni u istarsko ugostiteljstvo donosili i promovirali nove trendove u kulinarstvu, ostajući dosljedni istarskim autohtonim namirnicama, tek dodajući svoju maštu i autorsku kreaciju u načinima njihove pripreme.

- Za sve ove Michelinove zvjezdice i kuharske kapice koje Istra danas bere vi ste zaslužni, jer one su posijane u vašim objektima prije pedeset i više godina, razdragano se dobitnicima plaketa obratio Franko Lukež, poznati gastro publicist i začetnik zamisli da se primjernim priznanjima oda počast utemeljiteljima, pionirima, doajenima i legendama istarskog ugostiteljstva i gastronomije. "U ovoj sali sjedi tisuću godina ugostiteljskog iskustva", uskliknuo je Lukež pod dojmom nikada prije na ovakav način okupljenog auditorija.

Istarski župan Valter Flego, koji je uručivao plakete laureatima, rekao je da je počašćen što može biti u takvom društvu, "s pionirima i legendama našeg ugostiteljstva, turizma, identiteta i tradicije", naglasivši kako je gastronomija jedan od važnih motiva dolaska turista u Istru, a taj impuls je prije pedesetak godina krenuo upravo od ugostitelja okupljenih na ovoj svečanosti.

Nastavlja se

Porečki gradonačelnik Loris Peršurić je čestitajući laureatima rekao da je "kvalitetna kuhinja jedna od najvažnijih asocijacija na Istru" te zahvalio ugostiteljima što tako dostojno prezentiraju naš zavičaj, dok je direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević rekao kako je uz nagrade koje se godišnje dodjeljuju za danas najbolje ocijenjene ugostiteljske objekte dobro prisjetiti se i prošlosti i vrednovati uspjehe obitelji koje su preko pola stoljeća opstale u tako konkurentnoj djelatnosti kao što je ugostiteljstvo.

Priznanje "Hommage začetnicima istarskog ugostiteljstva" postat će tradicionalna godišnja nagrada istarskim ugostiteljima za 50 godina kontinuiranog rada u vlastitom objektu, najavio je Franko Lukež, a već sada se zna da će nekim zaslužnicima koji su ove godine slučajno zaboravljeni ta nagrada biti dodijeljena dogodine. (Davor ŠIŠOVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter