NA NOVOM DIJELU PULSKE RIVE

ZAPOČELO UREĐENJE NOVE OBALE DO CESTE Popločava se prvih 200 metara nove šetnice na rivi

(M. MIJOŠEK)

(M. MIJOŠEK)


Riječ o potezu dužine od ukupno 205 metara nove šetnice na rivi, od Riječkog gata prema platou, a vrijednost radova iznosi 3,9 milijuna kuna, od čega je resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture projektu dodijelilo tri milijuna kuna, a ostatak su sredstva pulske Lučke uprave

Na novom dijelu pulske rive, od Riječkog gata prema platou nekadašnjeg Yacht servisa, već neko vrijeme u tijeku je popločavanje novog dijela obale, odnosno uređenje prvog dijela buduće šetnice pulske rive prema Mandraču. Kako saznajemo od ravnatelja Lučke uprave Pula Donalda De Gravisija, riječ je o popločavanju prvog dijela nove šetnice gdje je do sada bila izgrađena nova obala pulske luke, a sada se uređuje površina od obalnog zida do ceste i pretvara u popločanu šetnicu.

Početak nove šetnice

De Gravisi navodi da je riječ o dužini od ukupno 205 metara nove šetnice na rivi, a vrijednost radova iznosi 3,9 milijuna kuna, od čega je resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture projektu dodijelilo tri milijuna kuna, a ostatak su sredstva pulske Lučke uprave.

Nakon površine koja se trenutno popločava i pretvara u uređenu šetnicu, na platou, u planu je izgradnja četiri nove zgrade. Trenutno je ishodovana građevinska dozvola za jedan objekt, koji će obavljati ugostiteljsku djelatnost, odnosno riječ je o kafiću i restoranu. U prizemlju će biti kafić, a na katu restoran, a ukupna površina tog objekta bit će 250 kvadrata. Za objekt će se temeljem Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama raspisati natječaj za koncesiju u trajanju od 20 godina. Plan je taj objekt izgraditi sljedeće godine. Buduća dva objekta, koja se tamo planiraju izgraditi bit će novi prostor Lučke uprave i kapetanije te Veslačkog kluba.

U projektu izgradnje nove obale podno Arene, koja se proteže prema Velom Vrhu, riječ je o faznoj izgradnji obale kojoj je pulska Lučka uprava posvećena već duži niz godina, a koja ovisi o prilivu financijskih sredstava.

Šetnica do Mandrača

Osim same izgradnje nove obale kako bi se poboljšale funkcije morske luke i zadovoljili zahtjevi za poboljšanje usluge prijevoza putnika tijekom cijele godine, jednako je važno uređenje šetnice koja bi trebala vratiti život na pulsku rivu jer intencija je da se šetalište proteže sve do Mandrača. Upravo trenutnim uređenjem 205 metara nove šetnice pulska luka polako poprima novu vizuru i konture onoga što u budućnosti slijedi. U posljednje vrijeme primjetno je da se uređenje nove obale pulske rive značajno ubrzalo, odnosno, vidljivi su konkretniji potezi.

Inače, u lipnju je Lučka uprava krenula i s nasipavanjem novog dijela obale prema Mandraču na dijelu pulske luke nasuprot Željezničkog kolodvora. Obala se nasipavala kamenjem s gradilišta hotela Milan, a na novom dijelu pulske rive šetnica je predviđena do Mandrača u dužini do 700 metara, dok bi ukupno novo pulsko šetalište od Velog Vrha do Arene bilo duljine oko 1,5 kilometar.

Sam projekt izgradnje nove obale pulske rive, koji se izvodi u fazama, kandidirat će se i za bespovratna sredstva fondova Europske unije, odnosno pulska Lučka prava namjerava iz strukturnih fondova potraživati oko desetak milijuna kuna, a hoće li EU to i odobriti, znat će se sredinom sljedeće godine. (G. ROJNIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter