PROSJEK 5,0

VERA ORBANIĆ, jedna od najuspješnijih maturantica pulske Gimnazije: Dok sam bila djevojčica plašili su me prizori ozljeda. SADA SAM IZABRALA MEDICINU KAO SVOJ POZIV

Prije pandemije ravnatelj Gimnazije Filip Zoričić organizirao nam je praksu u pulskoj bolnici, tamo sam na hitnom prijemu odradila nekoliko sati, doktorica mi je objašnjavala što rade i odlučila sam da želim studirati medicinu, prisjeća se Orbanić

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
Online nastavu ne bih nikako preporučila - Vera Orbanić (Snimio Danilo Memedović)

Online nastavu ne bih nikako preporučila - Vera Orbanić (Snimio Danilo Memedović)


Vera Orbanić među uspješnijim je maturantima prirodoslovno-matematičke gimnazije u Puli, koja je sve četiri školske godine završila s uspjehom 5,0, a iskazala se i na lipanjskoj maturi. Naime, na ispitu iz kemije ostvarila je 67 od 70 bodova, riješivši 95,71 posto testa. Točno je riješila 97,5 posto testa iz engleskog jezika (82,88 od 85 bodova), 93,33 posto iz matematike te 90 posto iz fizike.

Govoreći o zahtjevnosti tih ispita, kaže da je problem bio što se velik dio nastave u trećem i četvrtom razredu odvijao online pa su puno toga morali sami nadoknađivati premda su im profesori pomogli.

- Online nastavu ne bih nikako preporučila. Općenito je problem što bismo svaki tjedan dobili informaciju o tome je li nastava uživo, onda bi netko bio pozitivan na koronu pa smo opet bili online, bilo je dosta odgađanja ispita… Prošlogodišnja generacija maturanata je imala olakšanu maturu zbog iznenadne online nastave cijelo drugo polugodište, dok smo mi imali sveobuhvatno gradivo. Ispiti su bili slične težine kao i na prijašnjim maturama, ali sam se dosta pripremala pa me pitanja nisu iznenadila i dobro sam se u njima snašla. Nismo imali ni maturalno putovanje, ni maturalnu večeru, što bi trebao biti vrhunac srednjoškolskog obrazovanja. Školsko gradivo se može nadoknaditi, ali druženja s prijateljima ne, kaže Orbanić.

U cijelom je dosadašnjem školovanju bila najuspješnija u prirodnim predmetima, a na koncu je u ljetnom roku upisala studij medicine na zagrebačkom Medicinskom fakultetu.

- Tijekom školovanja bila sam zainteresirana za farmaciju ili kemiju, nešto u tom smjeru, ali sam se na koncu ipak opredijelila za medicinu. Prije pandemije ravnatelj Gimnazije Filip Zoričić organizirao nam je praksu u pulskoj bolnici, tamo sam na hitnom prijemu odradila nekoliko sati, doktorica mi je objašnjavala što rade i odlučila sam da želim studirati medicinu, prisjeća se Orbanić.

Kao djevojčicu plašili su je prizori ozljeda, ali se, kaže, s vremenom zainteresirala za način funkcioniranja ljudskog tijela, željela je pomagati bolesnima.

- Prijemni ispit na medicini bio je 10. srpnja, trajao je tri sata, a zadaci su bili iz biologije, kemije i fizike. Zadaci su bili više na temelju razumijevanja i primjene naučenog teorijskog znanja, teži od onih na maturi budući da smo na maturi rješavali svaki predmet jedan dan, a ovdje su u jednom testu bila objedinjena tri predmeta koja su sama po sebi dosta opširnog gradiva. U ljetnom roku dosta kandidata nije uspjelo prijeći prag jer nisu zadovoljili uvjete. Naime, postoji poseban prag po svakom predmetu iz testa, kao i za ukupan ispit. Bio je težak, riješila sam ispravno 80 posto i bila sam 24. od ukupno 967 maturanata koji su pristupili ispitu. Primali su 300 studenata i ostalo je 50-ak mjesta nepopunjeno, prisjeća se Orbanić.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter