OBJAVLJEN NATJEČAJ

Uklonjeni nedostaci uočeni pri reakreditaciji: ISTARSKO VELEUČILIŠTE OPET MOŽE UPISIVATI NOVE STUDENTE

Radi se o neslužbenoj informaciji koju nam Ministarstvo jučer nije ni potvrdilo, ali ni opovrgnulo. No, da je formalna zapreka za upis novih studenata na Istarsko veleučilište uklonjena, daje se zaključiti iz činjenice da je ta obrazovna ustanova pojačano krenula u medijsku promociju natječaja za upis studenata u prvu godinu stručnih studija u predstojećoj akademskoj godini

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
(Snimio Danilo Memedović)

(Snimio Danilo Memedović)


Istarsko veleučilište uspjelo je uvjeriti Ministarstvo znanosti i obrazovanja da su svi nedostaci koji su bili uočeni u postupku reakreditacije te visokoškolske ustanove uspješno uklonjeni. Drugim riječima, uklonjena je zabrana upisa novih studenata koja je bila na snazi od početka ove godine. Radi se doduše o neslužbenoj informaciji koju nam Ministarstvo jučer nije ni potvrdilo, ali ni opovrgnulo.

No, da je formalna zapreka za upis novih studenata na Istarsko veleučilište uklonjena, daje se zaključiti iz činjenice da je ta obrazovna ustanova pojačano krenula u medijsku promociju natječaja za upis studenata u prvu godinu stručnih studija u predstojećoj akademskoj godini.

Poziv na natječaj

Naime, Veleučilište natječajem poziva na upis buduće studente preddiplomskog stručnog studija mehatronike i specijalističkog diplomskog stručnog studija kreativnog menadžmenta u procesima. A to nipošto ne bi bilo moguće da je zabrana upisa još uvijek na snazi.

Podsjetimo da je, nakon što je Ministarstvo početkom 2021. zabranilo upis novih studenata, dekan Istarskog veleučilištu Daglas Koraca kazao da se radi o naslijeđenim propustima koji su u međuvremenu ispravljeni.

- Povjerenstvo je 2019. godine obavilo akreditacijski nadzor za razdoblje od 2013. do 2018. godine, dok su se dešavale nepravilnosti bivše uprave na koje smo višekratno ukazivali. Ministarstvo je prepoznalo kvalitetu rada i uložene napore nove uprave pa je u sklopu preporuka Agencije, Veleučilištu izdalo preporuku za izradu akcijskog plana. U međuvremenu smo otklonili sve nepravilnosti i zadržali dopusnicu za sve studijske programe, što je bilo ključno u ovom postupku, ali i iznimno teško u onim okolnostima. Akcijski plan i izvještaj o otklonjenim nepravilnostima iz 2013. do 2018. godine su pri završetku te ćemo ih poslati Agenciji i Ministru, čime će pozitivno biti okončan postupak reakreditacije Istarskog veleučilišta, poručio je tada Koraca.

Novi programi

Dodao je da su na Istarskom veleučilištu pokrenuli fazu razvoja, zaposlili 13 novih nastavnika iz područja tehničkih i društvenih znanosti, udvostručili upise studenata, uveli digitalizaciju poslovanja, unaprijedili kvalitetu studiranja, te napravili novu razvojnu strategiju.

- Pripremamo dva nova studijska programa u suradnji s renomiranim partnerima, pripojili smo Centar za istraživanje Metris i dobili nove vrijedne laboratorije, provodimo značajne EU projekte, pokrenuli smo pribavljanje dopusnice za znanstvenu djelatnost. Takav iskorak u kvaliteti zasluga je svih zaposlenika Veleučilišta te je moguć jedino u uvjetima dobre radne atmosfere i poštivanja kolektiva, poručivao je Koraca.

Podsjetimo da je stanje na Istarskom veleučilištu bilo jedna od tema koje su bile u fokusu nedavne predizborne kampanje pa se na Rivi sigurno s nestrpljenjem iščekivalo ovo očitovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter