NELAGODA U KOSTIMA

SVEČANOST INK KOJA TO NIJE BILA Nigdje glumaca, nigdje redatelja, NIGDJE BIVŠIH RAVNATELJA


Propust je tim veći kad se zna da pulsko kazalište ove godine slavi još tri velike obljetnice - 140. godišnjicu od polaganja kamena temeljca kazališne zgrade Politeame Ciscutti, 30 godina od početka rada obnovljenog kazališta i 15. obljetnicu Gradskog kazališta Pula. No o svemu tome Gordana Jeromela Kaić nije uoči prve ovogodišnje obljetnice rekla niti riječ. Dapače, ovogodišnju prvu kazališnu proslavu nije ni najavila na prigodnoj presici. Očito nije smatrala potrebnim o tome obavijestiti javnost, svoje sugrađane, kazališne pretplatnike i posjetitelje. Nije ni njih, kao ni svoje prethodnike bivše ravnatelje, na proslavu ni pozvala

 

Uvijek je to naše pulsko kazalište bilo čudno. Od "rastjerivanja" ansambla i obnove kazališne zgrade koja je počela 1971., a potrajala punih 19 godina, sve do činjenice da danas ima samo jednog glumca. Nema pulsko kazalište već desetljećima ni intendanta. Nema ni stalni repertoar. Čudno mu je i predugo ime, Istarsko narodno kazalište - Gradsko kazalište Pula… No, unatoč svim manama, predstave ove kuće, kao i glumci, redatelji, koreografi, plesači… ponikli u njemu iznimno su poznati i spadaju u sam vrh hrvatskog glumišta. I zbog svih njih, ali i zbog pretplatnika INK-a, a posebno zbog svih građana Pule - koji kao porezni obveznici plaćaju rad ove kazališne kuće, vodeće ustanove u kulturi grada i županije - ovotjedna proslava 70. obljetnice Istarskog narodnog kazališta nije smjela biti čudna. A bila je čudna. I ne samo to. Ukupan je dojam da u pulskoj kazališnoj kući nisu dovoljno odgovorno pripremili obilježavanje važnog jubileja ustanove koja je bitna ne samo za kulturu, već i društveni život Pule i Istre. Dapače, na cijelu je priču dodan i skandal jer ravnateljica INK-a Gordana Jeromela Kaić nije na obljetnicu pozvala svoje prethodnike - bivše ravnatelje.

Raponjino dočekivanje

Dakle, 70. obljetnica pulskog kazališta obilježena je u utorak navečer, na Maloj sceni INK-a poetično, retrospektivnom, dobro uigranom i zaokruženom predstavom "Ljetopis" u vještoj režiji mladog Luke Mihovilovića, inače jedinog glumca zaposlenog u INK-u. Sve je završeno domjenkom uz fritule i pjenušac u predvorju. Ravnateljicu INK-a Gordanu Jeromela Kaić, koja kazalište vodi od 2006. godine, već četvrti mandat, vidjeli smo tijekom trajanja predstave u prvom redu te u gužvi na domjenku. (Bojana ĆUSTIĆ JURAGA)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter