ĐIR PO TRŽNICI

Stigle prve mandarine po 16 kuna


Povrće i voće ostalo je jučer u sjeni, a čega drugoga, do nemilog napada solnom kiselinom u ribarnici koji se dogodio u četvrtak ujutro. Na tržnici sam ponovo srela Đoleta Macolu kojega su mnogi zaustavljali kako bi pitali što se to točno dogodio, kako je lovio ženu, tko je ona… Neki su prodavači izrazili bojazan da je puno psihički nestabilnih ljudi na "slobodi" te da ih je strah što ih sutra može čekati, prisjećajući se kako je nedavno jedna žena baš u blizini tržnice gađala automobile kruhom i vikala, ali i drugih nemilih incidenata.

- Ma to je sve ludo, što još možemo očekivati? Da nam netko sutra s bombom dođe, upitala se jedna od prodavačica navodeći da nekada takvih strahova nije bilo. Dobro se znalo, veli nam, tko su bili lopovi i kriminalci, a tko su pošteni ljudi.

No, prijeđemo na ljepše stvari i recimo da su jučer prvi puta, iz doline Neretve, do pulske tržnice stigle mandarine. Kilogram ih je koštao 16 kuna. Prodavač nam veli kako još nisu "slatke kao med", no za prve su i više nego solidne. U narednim danima bit će sve zrelije i slađe, ali i za koju kunu jeftinije, sudeći prema našim iskustvima. I dok su na "neretvanskom štandu" jučer koštale 16 kuna, na nekoliko drugih bile su po 20 kuna.

Da se ponuda voća polako mijenja iz ljetne u jesensku svjedoči i sve bolja ponuda žižula (kilogram ih košta 40 kuna, no najčešće se prodaju u najlonima po pola kile ili kvarat), nara ili šipka po 18 te sve više domaćeg grožđa po deset kuna, dok je ono uvozno po 20 kuna.

Od povrća izdvojimo kukuruz po 12 kuna, salate od 12 do 14 kuna, mladu blitvu po 16 kuna. Mladi fažo koštao je 20, a fažoleti su bili 22 kune. Među najskupljim povrćem je radič po 40 te "divlji" šampinjoni po 50 kuna. Nedavno su bili čak po sto kuna, tako da je ovo još i povoljno. I dok "običnih krastava" ima sve manje još je dobra ponuda "kornišon krastavaca" koji koštaju 20 kuna. Naravno, ne trebate ih kiseliti, već ih možete normalno jesti na salatu.

Na štandovima možete pronaći i lijepih buketa suhog cvijeća i to od već pet pa sve do 20 kuna. Pustite li ga u vazi bez vode, u njemu možete uživati sve do iduće sezone.

One koji su se jučer usudili ući u ribarnicu, barem znatiželje radi, na štandovima je dočekala srdela po 20 kuna, inćuni po 30, škombri po 60, dok se lijepa tuna mogla kupiti po 150 kuna. Po 80 kuna bio je kadel iliti morski pas te lignje. (B. P)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter