Dragobratovići su na pulskoj tržnici desetljećima

"S ovom cijenom mandarina ne možemo ni vratiti uloženo, a kamoli zaraditi"

| Autor: Helena Mostarkić Gobbo
Kod Dragobratovića ne fali ni zaliha ni kupaca (Snimila Helena Mostarkić Gobbo)

Kod Dragobratovića ne fali ni zaliha ni kupaca (Snimila Helena Mostarkić Gobbo)


Rijetko koji posjetitelj pulske tržnice u jesenskim mjesecima zaobilazi štand na kojem svoje nadaleko poznate neretvanske mandarine prodaje obitelj Dragobratović. Oni su na istome mjestu, na dijelu tržnice pored autobusne stanice, već više od tri desetljeća. Svoj obiteljski posao davnih su godina približili stanovnicima Pule, a uz kupovinu svoje "doze" mandarina, Puljani dobiju i osmijeh, ali i dobar savjet.

Dobar urod

Omiljene Neretvance ove smo godine čekali nešto dulje nego inače, pa smo ih ‘zasuli’ pitanjima, a usput registrirali i druge proizvode. Na pitanja kakvo je ove godine stanje sa sezonskim voćem, jesu li zadovoljni urodom te jesu li se susretali s kakvim problemima u proizvodnji, upitali smo mlađeg člana obitelji Dragobratović, Antu. On nam pojašnjava da su ove godine u Pulu došli malo kasnije iz privatnih razloga.

- Urod je ove godine pojačan, mandrina je ostala sitnija i srednje krupnoće, kvaliteta je zadovoljavajuća, ali cijena je katastrofa, kaže Ante i objašnjava zbog čega je to tako.

(Snimila Helena Mostarkić Gobbo)Osim mandarina, na štandu ima i sokova te suhog voća (Snimila Helena Mostarkić Gobbo)

- Jednostavno, svi troškovi inputa su išli gore, otkupna cijena mandarine je ostala ista ili je, možemo slobodno reći, i niža, jer kada uzmete prosjek klase, budući da je ove godine sitnija krupnoća ploda, onda to ispadne u prosjeku 40 centi. To je jednostavno, sa svim troškovima ulaza i proizvodnje, cijena s kojom ne možete izaći, ističe Ante.

Dragobratović napominje da je ove godine sve išlo gore, počevši od jabuka pa nadalje, samo je mandarina ostala cjenovno ista odnosno, niža u odnosu na klasu, dok je kvaliteta dobra.

- Cijena je jednostavno nedostatna za isplatu uloga, a kamoli za nekakvu zaradu. To će ove godine biti minimalno, naglašava.

Osim mandarina, mnogima najdražeg jesenskog ploda koji smo kod obitelji Dragobratović željno iščekivali, ovdje se nude i neki drugi proizvodi, ali i sadnice voća. Ante je pojasnio o čemu se radi, dok ga kupci neprekidno ispituju i o sadnicama i mandarinama.

- Imamo sadnice koje su višak od presade, što ne stignemo posaditi unutar sezone, jer uvijek se neko stablo slomi ili osuši. Imamo sadnice svih agruma, one su po 10 eura, a osim njih, imamo i sadnicu kumkvata koji je 14 eura. Imamo i par sadnica šipaka, kaže Ante.

Na štandu kod Dragobratovića nađe se i suhog voća, ali i domaćih sokova.

(Snimila Helena Mostarkić Gobbo)(Snimila Helena Mostarkić Gobbo)

Domaći sokovi

- Radimo prešane sokove, čiste sokove, bez šećera i bez konzervansa, od mandarine, a radit ćemo i kombinaciju jabuka-naranča. Imamo i sok od šipka, od jabuke, i slatke, i kisele, a imamo i sok koji je kombinacija jabuke i aronije, zaključuje Ante s kojim smo razgovor prekidali najmanje sedam puta.

Kaže, došli smo u vrijeme marendi. Sudeći po reakcijama i broju kupaca, na ovom štandu vrijeme marende ne prestaje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter