PULJANI JEDVA DOČEKALI

Na tržnicu stigle neretvanske mandarine

Iako još nemaju onu svoju reprezentativnu žutu boju, vrlo su slatke. Ove godine ih je malo manje, a prodaja je dobra, kaže prodavač Ante Dragobratović

| Autor: Helena MOSTARKIĆ GOBBO
Agruma iz doline Neretve bit će idućih nekoliko mjeseci - Ante Dragobratović (Snimila Mirjana Vermezović Ivanović)

Agruma iz doline Neretve bit će idućih nekoliko mjeseci - Ante Dragobratović (Snimila Mirjana Vermezović Ivanović)


Mnogima koji redovito pohode štandove na pulskoj tržnici u potrazi za svježim voćem i povrćem vjerojatno malo znači ime Ante Dragobratović. No, lice ovog mladića gotovo je zaštitni znak dijela tržnice koji se nalazi pored autobusnog stajališta.

Počela sezona

Tamo već nekoliko desetljeća stoji štand s neretvanskim sezonskim voćem. U jesen, to su mirisne mandarine koje smo i ove godine jedva dočekali.

- Ima jedno 10-12 dana da nam je počela sezona. Nismo bili u kontinuitetu na tržnici, u principu je prodaja išla bolje nego što je mandarina uspjela dozrijevati, ali nadamo se da ćemo se sada ustaliti, kaže Ante te dodaje da ih je kiša malo "bacila van", jer zbog nje nisu bili u stanju odrađivati berbu kako treba. Problem suše su, kaže, riješili navodnjavanjem. "Jest da košta, ali u modernoj poljoprivredi niti jedan ozbiljniji uzgoj bez navodnjavanja jednostavno ne opstaje", objašnjava Ante.

Slađe nego lani

Na pitanje do kada možemo očekivati mandarine na njihovom štandu, odgovara da će ove godine to biti malo kraće.

"Prodaja se odvija jako dobro, iako mandarine još nemaju onu svoju reprezentativnu žutu boju, ali jako su slatke, čak i slađe nego prijašnjih godina. Iako ih je ove godine malo manje, i ako se prodaja nastavi ovim tempom, ja se ipak nadam da ćemo, kao i prijašnjih sezona, ući u sljedeću godinu, samo je pitanje dokad. Postoji mogućnost da se proda i prije, ali ako bude sve u redu i nekoj normali, mislim da ćemo ući u novu godinu s mandarinama", zaključuje Ante.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter