ĐIR PO TRŽNICI

Pohajte srdelu pa se počastite cvijećem


Jučer na ribarnici - nikakav incident, Bogu hvala! Samo srdela po 20 i inćuni po 30 kuna i pokoji penzić i turist. Ja ih jedem već danima - jedan dio sam ih ispekla u pećnici, s malo maslinova ulja na papiru za pečenje, a drugi dio pohala. Nekada je u kilogram išlo puno manje srdela nego sada pa je njihova priprema za paniranje išla puno lakše. No, gušti ne pitaju. Od druge ribe izdvojimo ciple po 30, nešto strijelka po 50 kuna te kadel po 80 kuna. Ostalo - uzgojena i uvozna riba i nešto uobičajenih školjki.

Na zelenoj je tržnici opako krenula jesenska sezona - nude se košarice (još uvijek preskupih) gljiva, žižula (po 40 kuna), grožđa (od 14 do 20 kuna), nara (od 14 do 18 kuna). Omiljeno jesenje voće svakako su mandarini. Oni, za razliku od prošlog petka, koštaju dvije kune manje, odnosno sada ih kilogram košta 14 kuna. Na istom štandu u ponudi su i prve ovogodišnje domaće jabuke - slatke ili kisele, nisam im zapamtila imena, ali prodavač mi je kazao da će uskoro na štandu imati još širu ponudu raznih sorti. Drugi put ću ih sve zapisati pa vam prenijeti. Inače, kilogram ih košta osam kuna. Ako se prisjetimo one "Jabuka na dan - tjera doktora iz kuće van" - više je nego povoljna cijena za zdravlje.

Šljive koštaju od deset do 12 kuna, dakle pri kraju su, a oni koji su htjeli od njih raditi marmeladu zakasnili su s kupovinom povoljne sirovine. Zadnje breskve koštaju po 18, nektarine su 20, a po 14 kuna možete uživati i u starinskim vinogradskim breskvama.

Od povrća istaknimo batat po 15 kuna, domaći krumpir po osam, kukuruz po 14 kuna. Fažoleti koštaju 20 kuna, blitva je 14, a među najskupljima su radič i rokula po cijeni od 50 do 60 kuna za kilogram. Po 14 kuna prodaju se, na tek nekoliko štandova, i velike glavice ljubičastog luka, slatkog (bez pretjerivanja) k'o med. Takav ide uz sve, a dobar je toliko da vam je uz njega dovoljna feta kruha i zrno soli. Dobro, kasnije ćete malo smrduckati, ali koga briga. Nagovorite ukućane da ga jedete kolektivno, a sutra je idealan dan za to, jer vjerojatno ne radite.

Osim voća i povrća sutra se možete počastiti i buketima cvijeća, koji koštaju od pet do 15 kuna. Kako nam veli prodavačica, riječ je o cvijeću koje se ostavlja u vazi bez vode i takvo će ostati cijele godine. Čak će se pupoljci i otvoriti pa ćete u jesen i tmurnije dane ući s pregrštom boja koje podižu raspoloženje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter