OKONČAN OBRTNIČKI SAJAM

FOTO / SLATKA POBJEDA: Najbolji proizvod je pulska čokolada VR Choco art



Vili Radonić, vlasnik VR Choco arta, majstor je čokolaterije. Zvanje je stekao u Italiji gdje se ova vještina vodi kao zanat. Vili je i certificirani Michelinov šef za pripremu čokolade, a bavi se i molekularnom gastronomijom. Pravi čokoladni umjetnik

Podjelom nagrada danas je u Puli završio 21. Obrtnički sajam Istre na Karolini, tradicionalna manifestacija na kojoj se predstavljaju proizvođači s Poluotoka i šire, i koji je prava prilika za kupnju, ali i ugovaranje poslovnih suradnji. Glavnu nagradu za najbolji proizvod, odnosno zlatnu plaketu dobio je "najslađi izlagač" - VR Choco art Pule. Srebro je osvojio obrt Tikvarići Marine Dobrošić iz Žabnice, dok je broncu ponijela "Iva" Krešimira Poljaka iz Svete Nedelje.

Posebna tekstura

Vili Radonić, vlasnik VR Choco arta, majstor je čokolaterije. Zvanje je stekao u Italiji gdje se ova vještina vodi kao zanat. Vili je i certificirani Michelinov šef za pripremu čokolade, a bavi se i molekularnom gastronomijom. Pravi čokoladni umjetnik. "Osam se godina bavim tipologijom i trgovinom kakaa, a pet godina već radim u Puli. Imamo jedinu pravu čokolateriju u Puli i Istri. Ostvarili smo suradnju sa 12 OPG-ova iz cijele Istre te smo putem čokolade valorizirali i teran, i bisku, i medenicu. Tartufi su iz Livada, iz istočnog djela Istre imamo kadulju, lavandu od Pekice iz Savičente, smrikvu nabavljamo iznad Motovuna, koristimo matičnu mliječ i propolis pazinskih medara, dok su med i orasi u našim proizvodima iz okolice Medulina. Naša čokolada ima 72 posto fair trade kakaa iz Ekvadora i Costa Rice te posebnu teksturu zahvaljujući tipologiji koju koristimo. Kakao je kao i kava, različitog podrijetla i raznih vrsta, te se dobiva raznim obradama. Moja bijela čokolada ima 28 posto kakaa, gianduja 55 posto te se spravlja po recepturi iz 1840. Tu su i klasici sa 72 posto kakaa, te istarska kolekcija", objašnjava Radonić.

Obrt Tikvarići osvojio je srebro, što je oduševilo vlasnicu. "Prvi smo put na sajmu i prezadovoljni smo. Sve što smo donijeli, prodali smo. Iduće ćemo se godine sigurno vratiti", kaže Marina Dobošić. Taj obrt u svom asortimanu ima više vrsta bundevinih sjemenki. "Posebno su popularne koštice s bijelom i tamnom čokoladom te s čokoladom od naranče. Tu je i bučino ulje te namazi koji su bili razgrabljeni", zadovoljna je vlasnica obrta iz sela Žabnice kod Vrbovca.

Potencijalni klijenti

Zlatnu plaketu za ukupnu sajamsku prezentaciju osvojio je obrt NASHE iz Pule u vlasništvu Monice Cukon. Srebro je otišlo u ruke Romine Hrelja, odnosno njenom obrtu Franko iz Pule, dok je bronca pripala pčelarstvu "Balint" iz Virovitice vlasnika Dubravka Balinta. Nagradu za oblikovanje proizvoda dobio je M&R Motovun Mauricija Benčića.

"Obrt NASHE, koji se bavi proizvodnjom prirodne kozmetike, osnovali smo prije tri godine Meri Pincan i ja. Već smo drugu godinu na Obrtničkom sajmu i dojmovi su odlični, veliki je interes, širimo tržište i razvijamo se. Naš najpoznatiji proizvod je maslac za tijelo za kojim potražnja stalno raste. Izvozimo proizvode u Slovačku, Italiju i Sloveniju, a na Sajmu smo pregovarali sa potencijalnim talijanskim klijentima, otkriva Monica Cukon.

Ovogodišnjim sajmom zadovoljan je i Mario Paliska, predsjednik istarske Obrtničke komore. "Na sajmu je izlagalo 135 izlagača, 66 iz istarske županije, 62 iz ostalih dijelova Hrvatske, sedam iz inozemstva - Italija, Bosna i Hercegovina te Srbija. Izlagači su zadovoljni prodajom, jedini nedostatak je parkiralište". (Lara BAGAR, snimio Milivoj MIJOŠEK)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter