BUZET

SKUPLJI ŽIVOT ZA DJECU I STARIJE Nakon desetak godina korekcija cijena usluga za najmlađe i najstarije


Korisnici Doma za starije s buzetskog područja, umjesto 3.000 kuna plaćat će 3.600 kuna mjesečno, a iz gradskog proračuna izdvaja se još oko 3.000 kuna mjesečno po svakom korisniku. Za roditelje cijena vrtića umjesto 540 kuna bit će 570 kuna mjesečno, a Grad Buzet iz proračuna po djetetu izdvaja još 1.400 kuna mjesečno

 

Od 1. veljače, odnosno prvog ožujka povećat će se cijene pojedinih usluga na buzetskom području, prvenstveno Doma za starije, Dječjeg vrtića i produženog boravka za osnovce. U pripremi su novi cjenici, a odluke donose upravna vijeća. Najviše će, čak za 600 kuna porasti cijena usluge Doma za starije, koja se sada korigira prvi puta nakon njegova otvaranja 2007. godine.

Za pojačanu njegu 6.400 kuna mjesečno

Cijena jednokrevetne sobe stambenog djela iznosit će tako 6.300 kuna, cijena dvokrevetne sobe stambenog dijela 6.100 kuna, a sobe u jedinici za pojačanu njegu 6.400 kuna mjesečno. Za one koji imaju stalno mjesto prebivališta na buzetskom području najmanje pet posljednjih godina prije dolaska u dom ta se cijena za jednokrevetnu sobu sa 3.000 kuna povećava na 3.600 kuna, dvokrevetnu sa 2.800 kuna na 3.400 kuna, a u jedinici za pojačanu njegu sa 3.100 kuna na 3.700 kuna. Ovo je prvi puta da se cijena Doma korigira na uštrb korisnika. Dosadašnje korekcije uslijed povećanja ekonomske cijene išle su na teret proračuna. Sufinanciranje Grada Buzeta za korisnike s buzetskog područja iznosi prosječno tri tisuće kuna mjesečno po korisniku.

- Sigurno da podizanje bilo kakvih cijena nije popularno no s obzirom na potrebe za Domom za starije i ono što ta usluga nosi, znači pričamo o 24 satnoj brizi, sedam dana u tjednu, četiri tjedna u mjesecu, dvanaest mjeseci u godini, sve to ima svoju cijenu. Grad Buzet se svih ovih dvanaest godina trudio amortizirati povećanje troškova proračunskim sredstvima i ovo je prvi puta da je povećao cijenu usluge. Neovisno o poskupljenju, s obzirom na učešće sredstava gradskog proračuna u svim tim uslugama, Buzet je i dalje među gradovima koji najviše izdvajaju za upravo za socijalnu skrb i mlade, komentar je Žulića.(Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter