GOTOV LOVOSTAJ

Ribarnice čekaju svježu srdelu: RIBARI JE PRODAJU PO 3,5 KUNE, A TRGOVCI BAREM PET PUTA SKUPLJE

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
(Snimio: Milivoj Mijošek)

(Snimio: Milivoj Mijošek)


Jučer je, nakon mjesec dana lovostaja na sitnu plavu ribu, ponovno dopušteno plivaricama da isplove na more i zasvijetle u potrazi za inćunima i srdelama. To znači da bi, bude li ulov dobar, danas pulska ribarnica mogla biti krcata sitnom plavom ribom. Lovostaj, odnosno zabrana obavljanja ribolova plovilima koja se koriste okružujućom mrežom plivaricom, trajao je od 1. do 30. svibnja.

Kako doznajemo od našeg sugovornika, medulinskog ribara Siniše Pavlovića Čičija, njegova plivarica Levan nije prvu noć izašla na more. Tek je jedna plivarica iz Istre u noći 31. svibnja otišla u ribolov, a njihov je ulov bio dosta miješan, sastojao se od srdela i inćuna.

Pavlović nam je jučer kazao da će s ponedjeljka na utorak sve ribarice izaći na more, zbog čega se očekuje da se sutra ujutro tržnica biti krcata sitne plave ribe.

- U petom mjesecu se odvija lovostaj zbog inćuna. Oni se tada mrijeste, a pošto se ne može odvojiti ribolov inćuna i srdela, već je to ribolov sitne plave ribe, onda je on zatvoren za sve. Kao što je u prosincu i siječnju obustavljen ribolov na srdelu i proglašen lovostaj, a ne smiju se loviti niti inćuni jer se jedno i drugo u mrežu ulovi skupa, kaže iskusni ribar.

Pavlović nam priča da se uz tradicionalan lovostaj u prosincu, onaj u svibnju odvija već nekih 6-7 godina. A prošle godine je bilo čak četiri mjeseca lovostaja zbog situacije s covidom. Dva su bila obavezna, a dva po izboru.

- Ako država nadoknađuje lovostaj tako da plaća ribare, onda mogu proglasiti lovostaja koliko hoće. Ali ako, kao i ove godine, ne plaćaju lovostaj, onda to nikako nije u redu, kaže Pavlović koji će ove godine zaposlenike morati platiti iz vlastitog džepa. Napominje da će svi ribari osjetiti velike neplanirane troškove i to zato što država ne isplaćuje nadoknadu ribarima. Unatoč tomu, trude se biti što bolji i održiviji, te iako još ne postoji certifikat održivog ribolova, nadaju se da će se i to uskoro omogućiti.

- Svakako je takva odluka, o lovostaju, bolja za prirodu. Riba se ne bi trebala loviti kad je u mrijestu i trebala bi imati priliku za razmnožavanje. Ima dosta plave ribe u moru, ali je puno manja. Mi uvijek ulovimo mladu ribu, valjda jer se ona neprestano reproducira. Prošle godine je bila dobra ribolovna godina pa se ne osjeti da je manje ribe u moru, bar za sad.

Hrvatska je u svoje zakone uvrstila obavezu postupnoga smanjenja ribolovnih napora, koji se iz godine u godinu mijenjaju. Tako plivaričari mogu loviti najviše 20 dana mjesečno, dok je ograničenje na godišnjoj razini postavljeno na 180 ribolovnih dana. Uzmemo li u obzir i nepovoljne vremenske uvjete, onda dana za ribarenje bude još i manje.

- Prema pravilniku, brod svaki mjesec smije uloviti do 100 tona ribe. Nama uspješnost ovisi o mjesecu, nekada kvotu ispunimo i prije 20 dana, a nekad se ona niti ne uspije dostići. Godišnje imamo između 110 i 120 dana, a veći brodovi smiju maksimalno loviti 180 dana, ali to niti ne bude toliko na kraju, već oko 150-160, kaže Čiči. Ribu prodaju po 3 i po kune, čak i manje, a to sve ovisi o veličini ribe, kaže nam sugovornik. Ako riba ide za izvoz, onda cijena raste do nekih 5 kuna.

Siniša Pavlović koji je ujedno i začetnik brenda Hook and Cook, za kraj nam je otkrio da su u tijeku pripreme za ovogodišnju manifestaciju Hook and Cook-a, projekta u kojem se, s naglaskom na ribarsku tradiciju, promovira svježa morska hrana. Nakon daljnjih dogovora, informacije o obujmu događaja, lokaciji i datumu manifestacije će se naknadno objaviti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter