Od gore lijevo pa u smjeru kazaljke na satu: Igor Prhat (Stella), Zlatko Deskar (El Pulari), Andi Vitasović (Asterix) i Denis Bimbašić (Uliks)
"Uz ovaj broj stolova i radnim vremenom do 21 sat mi ćemo i dalje raditi s minusom. Podržavam mjeru dezinfekcije, to je prioritet, to poštujem. Ipak, čini se da se barijera od pleksiglasa između stolova ipak neće postavljati, kao što je prvotno rečeno, a to je opovrgnuo i sam ministar Cappelli. Dakle, na snazi će biti razmak od dva metra", kaže Denis Bimbašić, vlasnik popularnog pulskog kafića Uliks vezano za skorašnje otvaranje.
Dodaje da i mnogi njegovi kolege podržavaju "labaviji", švedski model jer im on jamči opstanak.
- U suprotnom ćemo se pretvoriti u najobičniju trgovinu. Ugostiteljstvo i jest trgovina, ali se obavlja na znatno drugačiji način: pruža i glazbu i ambijent, i smiješak, i ljubaznost, puno toga. Vrlo vjerojatno ćemo raditi s minusom, ali neka dođe pet kišnih dana uzastopce i vi nemate nikog na terasi. Po meni, neki sigurno neće izdržati. Mi ćemo se truditi da opstanemo, ali na ovaj način na duže vrijeme vrlo je upitno poslovanje mnogih, smatra Bimbašić.
Napominje da su oslobođeni zakupa terasa dok ne otvore, a kako će dalje ići, ne zna.
- Ranije smo na terasi imali dvadesetak stolova, a sad bi ih trebalo biti upola manje. Ne zna se koliko će ljudi moći sjediti: ministar turizma Gari Cappelli rekao je da će u restoranima moći sjediti obitelji od pet, šest, sedam članova. Zasad su, službeno, dopuštene dvije osobe za jednim stolom, kaže vlasnik Uliksa.
Igor Prhat, vlasnik kafića i noćnog kluba Stella na pulskoj obilaznici, nije kritizirao mjere. Prilagodit ćemo se, kaže. A to znači da će na terasi, umjesto dosadašnjih 80, biti 34 sjedeća mjesta.
- Otpuštali nismo, niti hoćemo. Vidjet ćemo kako će sve funkcionirati kad počnemo raditi. Ljudi dolaze u kafić
družiti se, ali ako budu morali sjediti na udaljenosti od dva metra, pitanje je hoće li uopće doći, kaže on. Njima ne odgovara ni radno vrijeme do 21 sat s obzirom da je Stella noćni klub koji radi od sedam do 24 sata, a
vikendom do četiri ujutro.
- Sigurno će pasti promet, bit ćemo u blagom minusu, ali moramo otvoriti, nema smisla ljude držati doma. Nadamo se da će se mjere ublažiti, i to vrlo brzo, vjeruje Prhat. Što se tiče dezinfekcije, slaže se s mišljenjem struke da je higijenu potrebno održavati.
Zlatko Deskar, vlasnik meksičkog restorana El Pulari i predsjednik Ceha ugostitelja Udruženja obrtnika Pule, kaže da će razmak od dva metra biti teško održati jer su kafići uglavnom vrlo mali. Treba platiti i režije, i komunalije, radnike i druga davanja. Vjeruje da će se mjere za dva tjedna drugačije postaviti, olabaviti, u smislu da se dozvoli boravak više ljudi. U suprotnom će, napominje, biti teško raditi.
- Ljudi dolaze u restoran da bi se družili i ugodno se proveli, a ne zato što su gladni. Virus se brzo širi, ali nije toliko prisutan u Istri i u cijeloj Hrvatskoj. Svatko se treba čuvati i mislim da je to poanta. Potrebno je malo pažnje i higijene. Mislim da je mala mogućnost zaraze u restoranima gdje se pazi na higijenu. Trebamo krenuti od sebe jer onaj tko se boji neće doći u lokal, a doći će oni koji ne strahuju, ali će biti oprezni, smatra Deskar.
- Pokazat će se idući tjedan, kad se otvore butige, pa frizeri, koliko je opasno, hoće li se ići u daljnje zaoštravanje ili labavljenje mjera, veli on.
Andi Vitasović, vlasnik pizzerije Asterix i predsjednik Udruženja obrtnika Pule, podržava mjeru kriznog stožera, iako misli da o njoj još treba pregovarati.
- Ne bih htio prejudicirati. Vidim da će smjeti radi samo lokali s terasama i tu postoji diskriminacija jer mali lokali neće moći raditi. Ne želim diskriminaciju i smatram da tu ima mjesta za pregovore, smatra ovaj pulski ugostitelj.