DUG DOBAVLJAČIMA

PULSKA BOLNICA IMA SVE POTREBNE LIJEKOVE DO NEDJELJE, A NAKON TOGA…

Do nedjelje smo potpuno pokriveni svim neophodnim lijekovima. Kako provodimo tjedne nabave, tako su i jučer svi odjeli sastavili popis onoga što im treba za idući tjedan. Vjerujem da ćemo i taj tjedan pokriti lijekovima. Međutim, realno stanje ovisit će o samim veledrogerijama, jer Medika uopće ne isporučuju trenutno lijekove niti uz plaćanje, veli dr. Irena Hrstić, ravnateljica OB Pula

| Autor: Patricija SOFTIĆ
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


Guranje problema pod tepih ili samo hitno površno saniranje moglo bi sada Hrvatskoj doći na naplatu. Višegodišnje nagomilavanje dugova prema veledrogerijama moglo bi opasno zaprijetiti zdravlju građana. Nakon što su iz pojedinih klinika već pozivali svoje korisnike da ne dolaze na zakazanu onkološku terapiju, jer lijekova nema zbog duga od 28 milijuna kuna prema dobavljačima, ovih je dana i bolnici u Zaboku obustavljena isporuka lijekova. U srijedu je i ravnatelj KB Dubrava rekao da imaju lijekova za još 5, 6 dana, no ujedno je izrazio nadu da će naći načina da se premosti ova situacija.

Oba su ravnatelja bolnica, kao i mnogi drugi, istaknuli da je na rast dugova u velikoj mjeri utjecao i koronavirus, zbog kojeg su troškovi bolnica porasli i za više od 30 posto. Primjerice, u KB Dubrava trenutno imaju četiri covid odjela a u pripremi je i peti. Rast troškova nije mimoišao ni Opću bolnicu u Puli. Potvrdila nam je to ravnateljica bolnice Irena Hrstić.

Veći troškovi zbog korone

- Svima su jako skočili troškovi zbog korone u zadnjih godinu dana. No, moramo biti svjesni da već više od godinu dana svatko tko dobiva terapiju u pulskoj Općoj bolnici zaista treba njegu i lijek. Samo zbog korone značajno nam je porasla potrošnja antibiotika i antivirusnih lijekova, ali nisu ni pacijenti ni lijekovi krivi za nastalo stanje. Korona je samo ubrzala taj proces rasta problema koji je već dugo prisutan, a istovremeno nas je prisilila da u zadnjih 12 mjeseci nabavljamo puno više nekih roba kojih do sada nismo toliko naručivali. I tako je i u svim drugim zdravstvenim i socijalnim ustanovama. Svi smo mi morali nabavljati daleko više zaštitne medicinske opreme i drugih potrepština, jer ih danas u jednoj smjeni ne potrošite 10 nego 50. Osim toga, nemojmo zaboraviti da je na početku ove situacije s koronom cijena zaštitne opreme značajno porasla. Samo zaštitne maskice koje su nekad stajale 17 lipa po komadu, odjednom su koštale i do 20 kuna za komad, objašnjava Hrstić.

S obzirom da je ravnateljica prošli tjedan rekla da bolnica ima svih potrebnih lijekova samo za narednih sedam dana, građani s razlogom strepe što će biti dalje.

-Do nedjelje smo potpuno pokriveni svim neophodnim lijekovima, a kako i inače provodimo tjedne nabave, tako su i jučer svi odjeli sastavili popis onoga što im treba za idući tjedan. Vjerujem da ćemo i taj tjedan pokriti lijekovima. Međutim, realno stanje ovisit će o samim veledrogerijama, jer neke uopće ne isporučuju trenutno lijekove niti uz plaćanje, na primjer Medika. Sad je potrebno vidjeti gdje možemo nabaviti lijekove. Problem će nastati ako nam bude trebao neki lijek, a njega distribuira samo ta veledrogerija koja ga trenutno ne isporučuje. Isto tako, ako nam bude trebala ista količina lijekova koja nam je bila neophodna ovaj tjedan, onda će sve biti u redu. U suprotnom, morat ćemo se nekako snaći, kaže Hrstić.

Gore nego prije 20 godina

Pacijenti pulske Opće bolnice još uvijek se živo sjećaju situacija prije dvadesetak godina kad su prilikom hospitalizacija morali sami u ljekarnama nabavljati određene lijekove i medicinske potrepštine. Mnogi se s razlogom pitaju prijeti li nam repriza tih vremena, no čini se da je ovaj put situacija još gora.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter