prva ekološka akcija Građanske patrole Pula

PULICIJA: Od Mornara do Galebovih stijena prikupili 200 vreća smeća. Kod pročistača iznad Valkana pronađena - škoda!

Čistili su građani svih dobi, od 5 do 85 godina: od najmlađe, petogodišnje Nine Krelja, do poznatog udarnika i rudara, graditelja pruga i volontera, 85-godišnjeg Špira Dmitrovića * U hrpi krame našlo se čak deset madraca, namještaj, automobilske gume, palete, čak i invalidska kolica, za koja volonteri vjeruju da su ukradena s plaže za invalide na Valkanama

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ, Lara BAGAR
Nema onog što nije izvučeno iz mora i oko njega (Snimio Dejan Štifanić)

Nema onog što nije izvučeno iz mora i oko njega (Snimio Dejan Štifanić)


Ni kiša ni jak vjetar nisu omeli članove Građanske patrole Pula i građane koji su im se priključili u jučerašnjoj Puliciji, akciji čišćenja podmorja i priobalja na potezu od Mornara do Galebovih stijena. Riječ je o prvoj akciji Građanske patrole organiziranoj nakon turističke sezone. Iako je najavljeno da će se akciji priključiti 150 građana, mnogi su odustali zbog lošeg vremena. Ono, međutim, nije omelo pedesetak građana koji su zasukali rukave i od 9 do 14 sati prikupili čak 200-ak velikih vreća smeća. U šumici iznad Valkana, u blizini pročistača otpadnih voda pronađena je i čitava škoda iz vremena Jugoslavije!

Sve i svašta

Čistili su građani svih dobi, od 5 do 85 godina: od najmlađe, petogodišnje Nine Krelja, do poznatog udarnika i rudara, graditelja pruga i volontera, 85-godišnjeg Špira Dmitrovića.

Foto

- Ma užas! Bilo je svega i svačega. Prikupio sam tri pune vreće smeća plus staru željeznu cijev za vodu. I bicikala, i odbačenih madraca. Ljudi sve bacaju u šumu, kazao nam je Špiro koji se odaziva svakoj akciji čišćenja. Prekjučer se tako priključio grupi građana koji su čistili priobalje i podmorje na potezu od lučice Delfin do Bunarine. I ondje je prikupio tri pune vreće.

- Tamo je isto bilo jako prljavo. Jedva sam izvukao teški, veliki prekrivač natopljen vodom. Našao sam i pet metara dugu tendu, priča Špiro.

Foto

Volonteri su, oboružani vrećama za smeće i rukavicama, istovremeno krenuli od Mornara prema Galebovim stijenama i obrnuto. Sastali su se na Valkanama, gdje je po završetku akcije bio pripremljen fažol za sve sudionike. Velike hrpe otpada prikupljene su na Valovinama, kod stare klaonice, na Valkanama, duž šetališta Lungomare i u tamošnjoj šumici. Očišćen je i dio oko starog kamenoloma te cesta koja vodi prema Max Cityju.

Čišćenje i idućih godina

U hrpi krame našlo se čak deset madraca, razni namještaj, automobilske gume, palete, čak i invalidska kolica, za koja volonteri vjeruju da su ukradena s plaže za invalide. Prikupljene hrpe otpada otpremit će Herculanea.

Foto

Članovi Patrole najavili su da će se ova akcija održavati i idućih godina nakon završetka turističke sezone. Namjera je da postane tradicionalna. Riječ je o, vele, zajedničkoj ekološkoj akciji za kraj turističke sezone, koja je plod želje grupe Puljana da počiste plaže. "Čistoća mora i obale važna je koliko za turizam, toliko i za kvalitetu života građana, objašnjavaju začetnici koji naglašavaju da ne žele isticati sebe niti bilo koju organizaciju. Namjera im je, kažu, "našoj djeci, našim 'nasljednicima', približiti probleme i još više osvijestiti njihova neiskvarena srca o potrebi očuvanja okoliša i majke nam prirode".

Foto

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter