Prva hrvatska škola u Puli

Održano predavanje Slavena Bertoše o Osnovnoj školi Šijana

| Autor: Vanesa Begić
OŠ Šijana

OŠ Šijana


U Osnovnoj školi Šijana održano je javno predavanje dr. sc. Slavena Bertoše »Osnovna škola Šijana od osnutka do suvremenog doba«.

Ovo je izlaganje prikazalo pregled povijesti škole od njezina utemeljenja do najnovijega doba, koja je istražena kroz podatke iz izvornih vrela, starih dnevnika i ostalih spisa, a korištene su i vijesti iz novina i časopisa.

Slaven BertošaSlaven Bertoša

- Škola Šijana dugo je godina smatrana najkvalitetnijom osnovnom školom u Istri pa je mnogim Puljanima poznata činjenica da su u nju išli đaci koji su kasnije postali značajna imena ne samo istarskog intelektualnog života, nego i mnogo šire. I danas ćemo među mnogim liječnicima, odvjetnicima, gospodarstvenicima, sveučilišnim profesorima, piscima, sportašima i slično naći nekadašnje učenike škole. Od početka 1960-ih do kraja 1970-ih godina škola je bila i jedna od deset eksperimentalnih osnovnih škola u tadašnjoj Jugoslaviji, kazao je u svome predavanju, između ostalog, Bertoša.

Ova je škola, kako je naveo Bertoša, utemeljena 1898. godine, kao prva hrvatska škola u Puli, djelovanjem školske zaklade Družbe sv. Ćirila i Metoda za Istru.

- Današnja škola spoj je dviju škola - hrvatske Družbine čija se nastava održavala u Radničkoj ulici i talijanske koju je 1905. godine izgradila Lega Nazionale u Viale XX settembre, kasnije Ulica 43. istarske divizije. Za vrijeme Austrougarske djelovale su obje škole, a za vrijeme talijanske uprave samo talijanska koja se najprije zvala Borgo Siana, a potom, do konca Drugog svjetskog rata »Francesco Petrarca«.

Zatim su kratko, od 1941. do 1951. ponovno paralelno radile obje, a kao hrvatska škola zvala se Osnovna škola Šijana i nastava se održavala u bivšoj Družbinoj zgradi. Potom, godine 1951. obje su školske ustanove ujedinjene u jednu, a početkom 1953. škola je dobila ime po istarskom antifašistu Nevenu Kircu. Nastankom samostalne i neovisne RH 1992. ponovno dobiva ime Osnovna škola Šijana, kazao je Bertoša. Organizatori su bili Grad Pula – Mjesni odbor Šijana i Istarsko povijesno društvo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter