Fritule Dubai s kućice "Veseli kutak"
Ponukani sveopćim ludilom koje je nastalo ove godine diljem zemlje zbog tzv. "Dubai" fritula, točnije fritula s Dubai čokoladom, kadaif rezancima, kremom od pistacija te prženim pistacijama, odlučili smo provjeriti ponudu i na pulskom Adventu. Pronašli smo dvije kućice na kojima se ove fritule mogu probati, a razgovarali smo i s djelatnicima te Puležanima i saznali što misle o ovom najnovijem trendu.
Dubai fritule nude se tako kod ugostitelja Mitje Kanjira na Portarati u kućici "Veseli kutak". Ondje se ova slastica prodaje za devet eura po porciji, a interes je, saznajemo, popriličan. Tražene su više od klasičnih fritula s Nutellom.
- Dubai čokolada nas je inspirirala da u ponudu uvrstimo ove fritule, pošto o tome sada cijela Hrvatska priča. Probali smo naći kadaif i našli smo jedan dućan u Zagrebu tako da od tamo naručujemo i ovdje preuzimamo, dok kadaif radimo i sami, govori nam djelatnik Elvis Podgajski.
Kanjir nam, pak, objašnjava proces izrade ovog sastojka koji je, ustvari, zaslužan za njihovu popularnost, a kojeg pripremaju kod kuće. - Zamuti se gustin i žumanjak i od toga se napravi tekućina koja se procijedi. To se onda stavlja na zagrijanu tavu sa špric vrećicom i to se miješa kako bi se dobio taj orijentalni kadaif. Satima se priprema, a ispadne na kraju mala količina. Za dva-tri sata što ga spremamo, ispadnu dvije kile kadaifa. Osim toga, skupocjena krema od pistacija koju kupujemo također se mora dodatno obraditi, priča nam Kanjir.
"Veseli kutak" svoje Dubai fritule slaže tako da prvo na fritule ide preljev od čokolade, potom kadaif, krema od pistacija pa se pomiješa s dvije vrste čokolade - mliječnom i tamnom te se za kraj posipaju prženim pistacijama.
Na pitanje koji je razlog njihovoj visokoj cijeni od devet eura, gotovo duploj u odnosu na one "obične", Podgajski nam govori da su skupi sastojci, odnosno pistacije, kreme, kadaif, a i vremenski njihova priprema traje duže od običnih. Ističe i da se tek dvoje, troje ljudi žalilo na cijene, a da su se oni ravnali prema cijenama zagrebačkih fritula.
Ova se popularna slastica nudi i na "dječjem" djelu - u Parku grada Graza. Po cijeni od 6,5 eura prodaju se na kućici "Hiža od biškoti" vlasnika Diega Biljuha. U hižici smo zatekli šeficu kuhinje Emiliju Biljuh. Kod njih je situacija nešto drugačija.
- Malo su manje tražene od običnih fritula, ipak najviše idu one s Nutellom. To je novo, pa tko želi probati neke drugačije okuse odluči se za njih. Mi gledamo svake godine ubaciti nešto novo u ponudu. Tako smo prošle godine ubacili kuhano crno vino s vanilijom, a ove godine Dubai fritule, govori nam gospođa Biljuh i dodaje da su stavili nešto pristupačniju cijenu ne bi li si ih posjetitelji mogli priuštiti.
Puležani i Puležanke koje smo zatekli u centru grada nisu baš oduševljeni ovim trendom. Među njima je i Eni Đorđević, natjecateljica ovogodišnje sezone MasterChefa.
- Preveliki hype, nisam probala i niti me privlači pa mislim da ih ni neću probati. Sad je sve Dubai, tako da od mene to nećete vidjeti. Ne volim kada je nešto prenahajpano, zaključuje Eni. Sličnog su stava i mlade Puležanke koje smo susreli na Giardinima. Tara, Hana, Lana i Gioia kažu nam da nisu probale ove popularne fritule, ali neke od njih su imale priliku kušati Dubai čokoladu.
- Dobra je, ali ništa specijalno. Fritule su preskupe i prevelik je hype oko svega toga. Prvih mjesec dana još ajde, ali sad su počeli i ćevapčiće od toga raditi, kažu prijateljice.