ŽESTOKO PROTIV ODLUKE

PROSVJED GRAĐEVINARA NA FORUMU JER IM NOVA VLAST ŽELI ZABRANITI RAD LJETI. Petar Lovrić: "Kada bi se ovdje pojavili svi koji u Puli žive od našeg posla, ne bi stali na Forum"

| Autor: Marcello ROSANDA
Prosvjed građevinara Pula

Prosvjed građevinara Pula


"Ovdje smo se okupili jer nam Grad Pula želi zabraniti rad tijekom ljetne sezone, što smo saznali tek iz Glasa Istre. Stvari se rade mimo ljudi, oni nas obilaze", obznanilo je danas dvadesetak predstavnika poduzetnika u građevinarstvu s područja Puljštine ispred Gradske palače prilikom mirnog prosvjeda zbog trenutnog planiranja zabrane gradnje tijekom turističke sezone sljedeće godine, odnosno od 20. lipnja do 15. rujna.

Njihovi su kolege, u to vrijeme, primljeni na sastanak kod zamjenice gradonačelnika Pula Ivone Močenić i nadležnog pročelnika. Koliko je poznato, ishod sastanka bio je poziv građevinarima i investitorima da pismeno predlože korekcije prijedloga te odluke za koji je do 29. studenog, inače, u tijeku javna rasprava.

"Pula nije turistički, već radnički grad. Koliko pamtim, naš grad nije nikada imao takvih zabrana. Gradonačelnik je, nakon što je dobio povjerenje građana, odmah krenuo u akciju zabranjivanja radova građevinskim poduzetnicima za vrijeme turističke sezone. No, to je vrijeme usko vezano uz naš posao. Dan je tada najduži i nema kiše. Ako ne izvedemo i dovršimo ugovorene radove, nećemo imati od čega živjeti i, što je najbitnije, platiti radnike koji moraju prehraniti svoje obitelji. Gradonačelnik bi trebao dobro razmisliti o tome", poručuje jedan od pulskih građevinskih poduzetnika Petar Lovrić i naglašava da na području Puljštine djeluje preko tisuću takvih gospodarstvenika. Oni, dodaje, upošljavaju minimalno četiri tisuće ljudi, a kada se ubroje i njihove obitelji kojE žive od prihoda iz tog posla, brojka ugroženih se još dodatno povećava.

"Kada bi se svi mi pojavili ovdje, ne bi stali na Forum. S druge strane, ako turisti nemaju uređen apartman, oni koji od toga žive ga neće moći iznajmiti i turistička sezona ne može biti uspješna. Već kada uzmemo desetak dana godišnjeg, posao pati, a kamoli tri mjeseca. Da je do sada nekome smetao naš rad, pa valjda bi ta zabrana stupila i ranije na snagu. Nova gradska vlast nama želi uskratiti pravo na rad", zaključuje Lovrić.

"Ne možete nekome zabraniti da radi tri mjeseca. To je ustavno pravo na rad i na život. Pitamo se gdje da u to vrijeme pošaljemo naše radnike. Što da oni rade i od čega da žive", poručuje još jedan od sudionika prosvjeda građevinski poduzetnik Siniša Simetić, koji, uzgred, zapošljava 30 radnika i napominje da Gradu Puli nije ništa dužan te da sve svoje obaveze uredno podmiruje.

"Mi nemamo alternativu, to je naš posao. I zato smo ovdje", tvrdi još jedan građevinar, Martin Birčić. On, pak, zapošljava 35 radnika.

Prosvjed građevinara Pula

Prosvjed građevinara Pula

Prosvjed građevinara Pula

Prosvjed građevinara Pula

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter