PULSKO GRADSKO VIJEĆE

Škola za odgoj i obrazovanje ide u rekonstrukciju. Usvojene izmjene sedam transformacija UPU-a

| Autor: Doria Mohorović
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Na sjednici pulskog Gradskog vijeća, koja je prekjučer trajala sve dok se noć nije spustila, usvojene su izmjene i dopune sedam Urbanističkog plana uređenja - Istočna poslovna zona, Lučica Delfin, Lungo Mare, Marina Veruda, Ribarska koliba, Riva i Štinjan.

Sedam transformacija UPU-a

Kako je objasnila resorna pročelnica Samanta Barić, specifičnost ovih odluka je to što se temelje na recentnim izmjenama i dopunama Zakona o prostornom uređenju koji je usmjeren na digitalnu transformaciju, slično platformi eDozvole. Naglasila je da se provedbom ovih odluka neće određivati nikakva nova planska rješenja.

Dušica Radojčić(Snimio Duško Marušić Čiči)Pročelnica Samanta Barić (Snimio Duško Marušić Čiči)

Vijećnica Dušica Radojčić osvrnula se na ove odluke i ocijenila da su vrlo nejasne.

- Sa svim stručnjacima s kojima sam razgovarala o transformaciji planova dobila sam isti ljutiti odgovor, a razgovarala sam s izvrsnim arhitektima i urbanistima. Svi navode isto, osmišljeni sustav je toliko loš i neupotrebljiv da se ljudi jednostavno ne usude krenuti u tu transformaciju, a pritom misle na druge gradove i njihove nadležne odjele. Ne usude se krenuti u transformaciju, na primjer GUP-ova, jer novi sustav još ne funkcionira za tako složene planove, kaže Radojčić. Zanimalo ju je i zašto se izglasava sedam transformacija UPU-a, kad je u Puli na snazi njih osam, pritom misleći na UPU Max Stoja koji nije zahvaćen točkom dnevnog reda.

- Naši su službenici bili na edukacijama i koliko znam, dosta je gradova prihvatilo transformaciju i stopostotno financiranje ePlanova, tako da je i Grad Pula to prepoznao kao priliku i krenuo u postupak. Što se tiče same platforme ePlanovi, zaista moram priznat da je zahtjevna i da ima svojih poteškoća, nepravilnosti i grešaka, ali nemamo većih problema, kaže pročelnica. Naknadno je odgovorila i zašto se na dnevnom redu nije našao UPU Max Stoja.

Pročelnica Samanta Barić (Snimio Duško Marušić Čiči)Dušica Radojčić (Snimio Duško Marušić Čiči)

- Za UPU Max Stoja pokrenute su izmjene UPU-a, a kada to bude gotovo, napravit ćemo i transformacijsku izmjenu, samo ih nećemo kandidirati za sufinanciranje jer to više nije moguće, rekla je Barić.

Maksimalna površina izgrađenosti

Odluka za svaku izmjenu UPU-a je usvojena, a jedino su suzdržani u njima bili članovi Možemo!, dok su za UPU Lungomare glasali »protiv«. Posljednja točka, jednoglasno izglasana, odnosila se na izmjene i dopune GUP-a, što je, kako je objasnila pročelnica Barić, pokrenuto za potrebe rekonstrukcije Škole za odgoj i obrazovanje na Monte Zaru, a izmjenom će se omogućiti i nova rješenja za promet u mirovanju.

Time je povećana maksimalna površina izgrađenosti s 800 kvadrata na 1.200, a osigurava se i osam parkirnih mjesta, od čega četiri za osobe za osobe smanjene pokretljivosti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter