Predsjednik Mjesnog odbora Nova Veruda

"Grad Pula nas ignorira, za sve što će se raditi saznajemo - iz medija"

| Autor: Zoran Oljača
(Foto: Arhiva Glasa istre, Zoran Oljača)

(Foto: Arhiva Glasa istre, Zoran Oljača)


Najveći problem stanovnika Mjesnog odbora Nova Veruda je parking, rekao nam je to dugogodišnji predsjednik pulskog Mjesnog odbora Nova Veruda Davor Brenko i dodao kako to nije problem samo ovog mjesnog odbora jer beskompromisna apartmanizacija prisutna je svugdje na Jadranskoj obali.

Vječni problem - parking

- Problem s parkingom je dijelom uzrokovan i zbog pretvaranja svake garažne površine u apartman. Na taj način vozila vlasnika kuća su premještena iz dvorišta na cestu. Nije poznato može li se to sancionirati ali činjenica je da je to naša stvarnost. Ulice su nam uske jer su tako projektirane. Nije se razmišljalo na budućnost. Primjera radi u Facchinettijevoj postoji pločnik ali samo sa jedne strane. Žalostan je to primjer, ističe Breko, navodeći kako je prije više od četiri godine MO Gradu uputio zahtjev da se na gradskoj čestici uz jedan dio te ulice između brojeva 14 i 16 u dužini od četrdesetak metara i dubini 5 do 8 metara, uredi parkiralište za 15-tak vozila.

(Snimio Sasa Miljevic / Pixsell)(Snimio Sasa Miljevic / Pixsell)

- Gradske službe su čak relativno brzo izašle na uvid i obavijestili su MO da su vlasnici kuća koji graniče sa tom gradskom česticom ogradili gradsko zemljište kao svoje i koriste ga za vlastite potrebe od čega je jedan od njih na gradskoj parceli napravio i bazen. Umjesto da Grad kazni te vlasnike zbog uzurpacije gradskih površina te time zaradi dodatan novac i uredi parking na njima, četiri godine kasnije aktualna im ga vlast prodaje.

Dakle, poruka gradskih vlasti je, slobodno uzurpirajte sve gradske površine koje vam se sviđaju, a pogotovo one s kojima graničite, pa će vam ih Grad potiho prodati za sitan novac, ističe predsjednik MO Nova Veruda. Oni su, kako dalje priča, Gradu uputili dopis da se prije odluke o prodaji nekog gradskog zemljišta u njihovom mjesnom odboru dostavi prijedlog na uvid te da im se pruži mogućnost očitovanja. Međutim, Grad do sada to nije ni jednom učinio.

Zgrade uz more

- Nažalost, o tome što će se i gdje graditi i raditi u našem MO, u pravilu saznajemo iz medija. Neke ulice uopće nemaju pločnike kao što je to slučaj u Benussijevoj ulici. Inače, sve je preizgrađeno. U kućama više ne živi samo jedna obitelj sa četiri člana jer i kad je tako onda ta obitelj ima i do tri automobila. Onda, ako u kući postoje dva apartmana za svaki se gleda označiti parking. Znate, na području našeg Mjesni odbor nalaze se uglavnom obiteljske kuće.

(Snimio Zoran Oljača)(Snimio Zoran Oljača)

U razgovoru sa našim građanima problem parkinga uvijek je prvi na listi. Čak smo istaknuli kako parking ne mora biti izbetoniran sa oko »milijun eura po kvadratu«, nego samo da se teren što jeftinije izravna kako bi ljudi tu mogli parkirati svoje vozilo. Po tom smo pitanju imali jako neugodnih iskustava. Odbor razmišlja na način da se donose rješenja za sve stanovnike Mjesnog odbora, a ne za pojedince, smatra predsjednik Brenko, dodajući kako su i dalje najveći problem u njihovom mjesnom odboru gradski planovi za daljnju apartmanizaciju, odnosno pretvaranje ono malo preostalih zelenih površina i ograničenih površina uz more u apartmanska naselja.

- Konkretno UPU Lučice Delfin predviđa izgradnju stambenog naselja na površini od 11,26 hektara uz samo more od Lučice Delfin prema ulici Prekomorskih brigada tj. zaobilaznici i ulici Veruda. To je u stvari nastavak apartmanizacije gdje će vlasnici biti pretežito stranci i bez puno koristi za grad Pulu i građane Pule i sa 13 metara visokim zgradama koje će se nalaziti samo tridesetak metara od mora. Od tih 11,36 hektara, 9,53 je u vlasništvu grada a 1,83 je u vlasništvu tvrtke SBE d.o.o. koja je u stranom vlasništvu, a s kojom je tvrtka Stanoinvest od Ivice Salvadora dogovorila pravo građenja i već je izradila idejni projekt. Čeka se da grad izda građevinsku dozvolu, navodi Brenko i ističe kako su dogovorili zamjenu zemljišta s investitorom.

Predizborne teme

- S obzirom na to da je 2011. godine preko 4.000 građana potpisalo peticiju protiv stambene izgradnje u tom području, a sa čime se slažu i svi trenutni članovi MO-a kao i velika većina građana Pule, mi smo gospodinu Salvadoru sredinom prošle godine predložili zamjenu zemljišta koje ima u UPU Lučice Delfin sa druge dvije adekvatne lokacije u vlasništvu grada koje su najmanje 150 metara udaljene od mora. Salvador je pristao na jednu od njih i kasnije su to prihvatili i gradonačelnik Filip Zoričić i nadležne gradske službe te se održao zajednički sastanak i krenulo se u proces procjene tih zemljišta i razrade postupka javnog natječaja.

Početkom ove godine, razgovarao sam sa predsjednicima i vodećim ljudima druge dvije vodeće stranke u Gradskom vijeću Pule, Možemo! i IDS, i obje su se složile da treba izmijeniti GUP i UPU Lučice Delfin te izbaciti stambenu izgradnju iz tog područja. Jedan naš vijećnik je istu takvu suglasnost dobio i od vodstva svoje, četvrte vodeće stranke u Gradskom vijeću. Dakle četiri vodeće stranke u Gradskom vijeću se slažu da postojeći UPU Lučice Delfin treba prvo i hitno staviti van snage i zatim izmijeniti GUP i UPU tog područja u skladu sa željom i na dobrobit većine građana Pule, pojašnjava predsjednik MO-a. On također smatra kako je sad, dok se pripremaju izmjene GUP-a Pule pravi trenutak za taj korak i kako su građani postali više nego ikad svjesni razmjera apartmanizacije.

(Privatna arhiva)(Privatna arhiva)

- Nakon početka izgradnje 150 apartmana iznad Marine Veruda na strani Pješčane uvale, strah me je da je to uvod u apartmanizaciju cijele šumice iznad Marine Veruda. Nadam se da će stopiranje apartmanizacije UPU Lučice Delfin biti jedna od aktualnih predizbornih tema i da će građani izabrati one koji će to provesti ako to ne provede aktualna gradska vlast, dodao je Brenko.

Ostali problemi su, priča nam dalje, manjeg značaja. Nedavno su urgirali da im se omogući brža internet linija, a bilo je slučajeva izlijevanja velikih količina oborina u dvorišta kuća, što je rezultat neadekvatne infrastukture na koju su također više puta upozoravali.

Upiti i prijedlozi

- Od ostalih naših aktivnosti istaknuo bih kako suportiramo rad nekih udruga, kako socijalnih tako i humanitarnih, a financijsku potporu dajemo i kod organizacije nekih sportskih događanja kao što je plivački maraton Fratarski otok - Bunarina. Ronilački klub s našeg područja organizira i čišćenje podmorja. Na našem smo igralištu znali znali organizirati i Feštu MO Nova Veruda ali to je stopirala pandemija. Feštu planiramo organizirati iduće godine, otkrio je predsjednik Brenko. Većina vijećnika u Mjesnom odboru bili su vijećnici i u prethodnom sazivu, čime su očuvali kontinuitet rada,

- Putem e-maila i Facebook stranice MO te u direktnim kontaktima sa građanima mjesni odbor svakodnevno zaprima razne upite i prijedloge građana za rješavanje raznih problema po naselju. Osim toga, sami obilazimo naselje i uočavamo razne probleme i prilike te razgovaramo sa građanima o prijedlozima za poboljšanje života, naglašava predsjednik, dodajući kako se na sastancima sastaju barem jednom mjesečno. Međutim, nadležnost mjesnog odbora, kao i operativne te financijske mogućnosti su vrlo male.

- Ono što možemo sami riješiti, to i riješimo, a ostalo razmotrimo, obradimo i uputimo nadležnim gradskim službama na rješavanje i o svemu tome obavijestimo građane e-mailom ili putem Facebooka. Budžet koji nam daje Grad za »Male komunalne akcije« je 17.253,97 eura, a uz to uprihodujemo oko 600 eura godišnje od davanja prostora MO-a na korištenje raznim sportsko-rekreativnim i drugim udrugama po povoljnim cijenama. Sav taj budžet i »vlastite« prihode, utrošimo na razne aktivnosti. Iz tog iznosa se financiraju određeni manji zahvati u prostoru MO-a, popravci ulica, nogostupa, zidića, postavljanje rasvjetnih tijela i slično.

Jednom godišnje dijelimo cvijeće za uređenje okućnica, a krajem godine nagrađujemo tri najljepše Božićne okućnice i podijelimo oko stotinu poklona za najmlađe. Plaćanjem potrebne opreme i usluga doniramo razne sportske i humanitarne udruge i događaje. Izdvojiti ću donacije za eko čišćenje podmorja u našem mjesnom odboru, oba Pulska plivačka maratona, boćarski klub »Veruda«, udrugu »Naš san njihov osmjeh«, Udrugu cerebralne paralize, Puljani FB Humanitarci, tlakomjeri i oksimetri domovima za stare i nemoćne u našem MO i razne druge. Prema potrebi organiziramo čišćenje i odvoz otpada sa pojedinih javnih površina, često iz šumice kod Coceicheve ulice ili sa i oko igrališta. Plaćamo kontejnere za besplatan odvoz krupnog otpada i zelenog otpada, za kraj će Davor Brenko, predsjednik Mjesnog odbora Nova Veruda.

Mjesni odbor u brojkama

Na službenim stranicama Grada Pule navodi se da je površina MO Nova Veruda 1.369.152 m2 i da ima 2.748 stanovnika.

- Površina je vjerojatno točna ali brojka od 2.748 je u stvari podatak iz popisa stanovništva 2001. godine i sigurno nije točan jer je prema podacima Ureda državne uprave u Gradu Puli na dan 31. prosinca 2011. godine Mjesni odbor Nova Veruda imao 3.476 stanovnika. Vjerujem da danas, 13 godina nakon 2011., ima oko 4.000 stanovnika, ističe Brenko.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter