GRADSKa GALERIJa PULA

"PROJEKCIJE: MOTIKA, BRAKHAGE, SRNEC" Antun Motika nije samo slikar


Prigušenih galerijskih svjetala, koja su cijelom događaju dala finu misterioznu atmosferu kojoj ne bi protuslovio ni Antun Motika (Pula, 1902. - Zagreb, 1992.), sinoć je u popunjenoj Gradskoj galeriji Pula otvorena značajna izložba "Projekcije: Motika, Brakhage, Srnec", podnaslovljena "Antun Motika i naslijeđe eksperimenta". Značajnu izložbu otvorile su kustosice, povjesničarke umjetnosti Branka Benčić i Sabina Salamon.

Sažeti dio

U integralnom obliku, ova je izložba premijerno predstavljena prije dvije godine u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, a pulska izložba predstavlja njezin sažeti dio usmjeren na avangardna umjetnička istraživanja rada sa svjetlom, projekcijama i filmom, okupljajući pritom historijske radove Antuna Motike, Aleksandra Srneca, Zlatka Hajdlera i Stana Brakhagea, čiji je četverominutni film iz 1962. godine preksinoć prvi i vjerojatno zadnji put prikazan u Puli.

- Odlučili smo se prikazati Motiku u dijalogu s radovima njegovih suvremenika u Hrvatskoj i s međunarodne scene, povezujući ga s eksperimentom u pokretnim slikama Brakhagea, Srneca i Hajdlera, stavljajući ga tako na liniju kontinuiteta eksperimentalnog filma, izvan uobičajenog kanona u kojem Motiku većina prepoznaje, kazala je Branka Benčić. Izložba okuplja Motikine eksperimente koji su nastajali od ranih 40-ih do sredine 80-ih, a samo su jedanput javno prikazani, 1968. u zagrebačkoj galeriji Centar pod nazivom "Svjetlosni odrazi". U izloženim Motikinim radovima, dodala je, prepoznaje se suvremen i inovativan odnos prema vizualnom jeziku, kao i težnja za umjetničkim istraživanjima i eksperimentom.

Eksperimenti

Kustosica Sabina Salamon kazala je da je cilj izložbe potkrijepiti tezu koja se pojavila krajem 90-ih: Motika nije samo slikar, već umjetnik koji se bavio vizualnom umjetnošću na način da je htio izaći iz medijskih okvira, izaći zapravo u svjetlo, u prostor u ono što mi danas nazivamo instalacijom. Zato je bilo važno pokazati i radove njegovih suvremenika koji su radili vrlo slično, a stekli su svjetski renome. I oni i Motika su eksperimentirali, nisu htjeli ići utabanim putovima, to je bitno, već su doista htjeli istražiti medij i dati nešto novo. Zato su ovdje Motika i njegovi suvremenici, da biste vi kao posjetitelji moglo vidjeti analogije, za koje smo mislil da su dovoljno jak argument za Motiku kao važnog autora, istaknula je Sabina Salamon.

Izložba je realizirana u suradnji s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, Zbirkom umjetnina Grada Pule i Apotekom - Prostorom za suvremenu umjetnost u Vodnjanu. (Zoran ANGELESKI, snimio Neven LAZAREVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter