ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA

PROBLEM STARIH I NEMOĆNIH U PULI SVE JE VEĆI "U Puli je 16 tisuća umirovljenika, a u ovom trenutku imamo oko 2.260 zahtjeva za smještaj. Hitno trebamo novi dom!"

| Autor: Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Duge liste čekanja u domovima za starije i nemoćne te nedostatak smještaja bile su teme na sjednici današnje Skupštine Istarske županija na kojoj je prihvaćen sporazum o davanju kapitalne pomoći za otplatu kredita za dogradnju i rekonstrukciju Doma za starije osobe Buzet u iznosu od 13,3 milijuna kuna.

Zbog predugih lista čekanja, HSU-ov vijećnik Silvano Hrelja smatra da se treba okrenuti alternativnim rješenjima, kao što je subvencioniranje smještaja u obiteljskim domovima i projektima vaninstitucionalne skrbi.

Vijećnica IDS-a Irena Peruško podsjetila je da se putem ITU mehanizama povlače znatna sredstva, oko 2,5 milijuna kuna za vaninstitucionalne usluge za korisnike doma Alfredo Štiglić, a u planu je uključivanje i doma Sveti Polikarp. Konkretan je bio vijećnik Bruno Stermotić (IDS) koji smatra da se ne smije čekati i da Pula mora hitno izgraditi novi dom za starije.

U Puli je 16 tisuća umirovljenika, a u ovom trenutku imamo oko 2.260 zahtjeva za smještaj. Imamo teren blizu bolnice i ta je lokacija idealno rješenje. Djeca su otišla, ljudi ostaju sami i ne žele umrijeti sami, upozorio je Stermotić.

Zamjenica župana Sandra Ćakić Kuhar navela je da su svjesni problema, naglasivši da Istra polako ali sigurno gradi sustav skrbi o starijima u smjeru da im se omogući što duži boravak u kući i izvaninstitucionalna skrb.

- Mjesta u domovima u ovom trenutku nema dovoljno, ali izgradnjom novog doma u Pazinu i Labinu i nadogradnjom domova u Buzetu i Puli, to će se promijeniti. Činjenica je da se država generalno izvlači iz sustava brige o starijima, rekla je Ćakić Kuhar.

Smanjene naknade vijećnicima

Zbog usklađenja s novim zakonskim odredbama, smanjene su naknade vijećnicima županijske Skupštine. Iako na sjednici nije navedeno koliko su naknade dosad iznosile, u našoj arhivi pronalazimo te podatke. Bez obzira bio na sjednici ili ne, predsjednik Skupštine dosad je imao pravo na 2.500 kuna, a tome treba pridodati još 700 kuna ako sudjeluje na sjednici, što je bilo ukupno 3.200 kuna. Po novom, mjesečna naknada predsjednika mjesečno iznosi 1.800 kuna. Naknada potpredsjednicima iznosila je 1.500 kuna plus 700 kuna ako dođu na sjednicu, a sada je 1,500 kuna. Članovima Skupštine naknada je s 700 kuna smanjena na 300 kuna.

Mobilni timovi kreću u cijepljenje građana u kućama

Informacije o aktualnoj situaciji vezano uz koronavirus dali su dr.Aleksandar Stojanović i načelnik istarskog Stožera Dino Kozlevac. On je rekao da je stanje u Istri zadovoljavajuće te da pritisak na bolnicu više nije velik. Podsjetio je da od jučer više nema posjeta pulskoj bolnici, budući da se virus pojavio unutar bolničkog sustava. Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Aleksandar Stojanović naveo je da se broj zaraženi zadnja dva i pol mjeseca smanjuje. Rekao je da je u Istri dosad cijepljeno 8800osoba, a dvije doze primilo je njih 2600. Stojanović je rekao da od ovog tjedna uz pomoć 27 mobilnih timova kreće i cijepljenje građana u kućama. "Interes je puno veći nego što imamo cjepiva. Bilo bi dobro da imamo što veću procijepljenost prije turističke sezone", istaknuo je dr. Stojanović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter