CASTRUM

PRIČUVA IH TJERA NA CESTU: Zbog duga od 80.000 kuna prijeti im gubitak stana

(D. ŠTIFANIĆ)

(D. ŠTIFANIĆ)


U dva desetljeća zbog duga pokrenuto je sedam postupaka za prodaju nekretnina. Troje vlasnika u međuvremenu je iznašlo modus plaćanja, dok preostalih četvero u prosjeku duguju po 80.000 kuna zbog čega su ostali suvlasnici donijeli odluku o ovrsi novčanih sredstava, odnosni prodaji nekretnina kao krajnjoj mjeri

Usprkos dosadašnjoj obnovi, u gradu, osobito staroj jezgri, još je puno zdanja koja ne samo što prijete stanarima i prolaznicima urušavanjem, nego predstavljaju i estetski problem grada čiji se razvoj sve više temelji na turizmu. Naime, gradskim projektom Dolcevita ne pokrivaju se u potpunosti troškovi obnove, nego najviše 50 posto, stoga i vlasnici stanova moraju posegnuti u vlastiti džep da bi se obnova uopće mogla realizirati. Mnogi od njih nemaju novca, neki ne plaćaju pričuvu. Aleksandra Matića, direktora gradske upraviteljske tvrtke Castrum Pula 97, pitamo o kolikom se iznosu radi, na koji se način Grad namjerava naplatiti, koliko je nekretnina preuzeto ovrhom te na koji način može utjecati na vlasnike zapuštenih zgrada.

Vlasništvo građana

- Pročelja su, nesporno, vlasništvo građana koji žive u stanovima iza tih pročelja. Stoga Grad i nijedna druga tvrtka ne mogu intervenirati na njihovom vlasništvu bez njihovog dopuštenja, a proces kojim se dolazi do dopuštenja kreće od samih suvlasnika stambenih zgrada i njihovog predstavnika stanara koji se obraćaju upravitelju stambene zgrade. Upravitelj je nalogoprimac, a suvlasnici su nalogodavci. Castrum pokreće ovrhe kad je neplaćanje pričuve duže od 12 mjeseci ili kad iznos duga premašuje tisuću kuna jer bi u suprotnom troškovi pravnih radnji mogli biti veći od same glavnice. Pokretanje ovrhe prodajom nekretnine je krajnja mjera i Castrum zahtijeva od suvlasnika nekretnine da u tom slučaju donesu usuglašenu pisanu odluku. Prihodi od prodaje nekretnina su prihodi pričuve zgrade, objašnjava Matić.

Castrum je, veli, u 21 godinu rada pokrenuo sedam postupaka za prodaju nekretnina za akumulirane dugove. U međuvremenu je troje vlasnika iznašlo modus plaćanja, dok preostalih četvero u prosjeku duguju po 80.000 kuna. Matić napominje da su zbog neplaćanja pričuve ostali suvlasnici donijeli odluku o ovrsi novčanih sredstava dužnika, a ukoliko novca na računu ne bude, krajnje rješenje je prodaja spornih nekretnina.

- Prema Ovršnom zakonu iz kolovoza 2017., da bi se pokrenula ovrha nad nekretninom, glavnica tražbine mora premašivati 20 tisuća kuna. Prodaja nekretnine krajnja je pravna mjera za zaštitu interesa ostalih suvlasnika, koji u pravilu ne pokreću navedenu proceduru zbog narušavanja ravnoteže odnosa u zgradi. Prvenstveno se pokušava dogovoriti obročno plaćanje. Riječ je o starijim procesima budući da u mom mandatu nije pokrenuta niti jedna ovrha. Uloga upravitelja je prvenstveno održavanje zgrade u funkcionalnom i građevinskom smislu, zastupanje interesa svih suvlasnika te, u slučajevima dugovanja suvlasnika koji spadaju u ranjive skupine ili su slabije platežne moći, dogovoriti obročno plaćanje obaveza. Važna nam je socijalna komponenta, ali i financijska mogućnost suvlasnika da bismo iznašli svima prihvatljiv model naplate. Sredstva pričuve u vlasništvu su svih suvlasnika nekretnine i oni mogu oprostiti dug ukoliko je dužnik u teškoj materijalnoj situaciji, objašnjava direktor Castruma.

Nepremostiva prepreka

Kaže da su svjesni činjenice da postoje još mnoge zgrade kojima je nužna obnova, a koju Grad nastoji poticati.

- Osim sufinanciranja, Grad održava i redovan kontakt s upraviteljima na pulskom području da bi bio izravno upućen u terensku problematiku te se, u okviru nadležnosti, prilagođava potrebama. Brojne su zgrade s neriješenim imovinsko-pravnim odnosima, bilo da nema dovoljno interesa suvlasnika za obnovu ili postoje suvlasnici koji financijski ne mogu podnijeti teret obnove. Nažalost, prisustvo samo jednog od navedenih uvjeta nerijetko predstavlja nepremostivu prepreku u obnovi građevine. Što se tiče mogućnosti korištenja ostalih izvora sredstava za sufinanciranje obnove zgrada, Castrum suvlasnicima predstavlja mogućnost korištenja sredstva fondova Europske unije da bi energetski obnovili zgrade i time smanjili režijske troškove grijanja i hlađenja, veli Matić.

Kad je riječ o obnovi europskim sredstvima, kao pozitivan primjer ističe derutnu zgradu Mehanike koja će se, nakon rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, prenamijeniti u Co-working centar, strateški projekt Istarske razvojne agencije koji će se realizirati putem ITU mehanizma. Riječ je o budućem poduzetničkom centru koji će se prostirati na 429 četvornih metara.

Matić smatra da bi se, radi održivog razvoja stanovanja u urbanim područjima, trebao donijeti zakon o stanovanju, upravljanju i održavanju stambenih zgradama koji bi nadopunio i nadomjestio nedorečenosti Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima.

- Novi zakon morao bi značajnije uroniti u pitanje prava, obveza i odgovornosti svih uključenih dionika, od suvlasnika, predstavnika suvlasnika i upravitelja prema ostalim suvlasnicima i zajednici u kojoj živimo, s obzirom da su održavane zgrade dio urbanog identiteta grada, dio našeg kulturnog nasljeđa i od nezanemarivog javnog interesa. Povijesna jezgra Pule ima specifičnu vrijednost i dio je urbane matrice grada od iznimne važnosti za očuvanje gradskog identiteta. Bitno je navesti da se u samom procesu uređenja pročelja otvaraju i nova radna mjesta u građevinskom sektoru. Projektom Dolcevita Grad sufinancira obnovu pročelja i tako smanjuje trošak suvlasnika, što kao poticajna mjera pokazuje dobre rezultate, zaključuje Matić. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter