NA MORNARIČKOM GROBLJU

Položili vijence za žrtve Prvog svjetskog rata


Na Mornaričkom groblju danas je kod Centralnog križa svečano započelo obilježavanje stogodišnjice završetka 1. Svjetskog rata. Tijekom svečanosti održana je komemoracija za sve poginule bojnike i civile, a vijence su položili predstavnici Grada Pule predvođeni pročelnikom Ureda Grada Aleksandrom Matićem, predstavnici MORH-a, Udruge mornaričko-desantnog pješaštva "Vanga" Pula, članovi društva "Viribus Unitis" te članovi austrijskog saveza mornaričkih udruga "Österreichischer Marineverband". Vijenci su položeni i na mjestu potonuća bojnog broda "Viribus unitis".

Završetak programa predviđen je danas kada će se, nakon mise u Mornaričkoj crkvi, u Domu hrvatskih branitelja u 9 sati organizirati međunarodni skup pod nazivom "Pula, jesen 1918.: prestanak postojanja carske i kraljevske mornarice". U večernjem terminu na istoj lokaciji, u 18 sati, otvorit će se izložba o mornarici u Puli te organizirati posjet Mornaričkoj knjižnici.

Stota obljetnica završetka Prvog svjetskoga rata obilježava se diljem Europe kao podsjetnik na ogromna stradanja vojnika i civilnog stanovništva na svim zaraćenim stranama. U tragičnom ratu posebno mjesto imala je upravo Pula kao glavna ratna luka Austro-Ugarske Monarhije. (B. P.)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum