PROCES U PULI

Počelo suđenje Grünbaumu za povredu časti i ugleda Rossandi i ostalima iz Uljanika. On spominje kuće, zemljišta i jahte i pita se: "PA KAKVI SU TO LJUDI"

| Autor: Patricija SOFTIĆ
Damir Grünbaum danas ispred suda (snimio M. MIJOŠEK)

Damir Grünbaum danas ispred suda (snimio M. MIJOŠEK)


Bivši predsjednik uprave Uljanik Grupe Gianni Rossanda i članovi uprave Marinko Brgić i Veljko Grbac podigli su privatnu tužbu protiv političara Damira Grünbauma, bivšeg člana Živog zida, vijećnika u Skupštini Istarske županije, a prva rasprava u tom procesu održana je danas.

- Isti ti ljudi, protiv kojih je podignuta optužnica radi zlouporabe u gospodarstvu i subvencijske prevare, podigli su tužbu protiv mene radi kaznenog djela protiv časti i ugleda klevetom. Naime, početkom 2018. godine objavljen je novinski članak u kojem sam razotkrio da je menadžerima Uljanika početkom 2017. podijeljeno 2,3 milijuna kuna bonusa, i to u vrijeme kada je Uljanik već bio u problemima s isplatama dobavljača, a plaće su kasnile, kao i isporuke brodova. Tada su isti ti menadžeri u medijima izjavljivali da nisu primili nikakve bonuse. Međutim, u dokaznoj dokumentaciji ove tužbe priložili su dokument iz kojeg je vidljivo da su bonusi ipak isplaćeni početkom 2017. godine, ali "samo" u iznosu od 600 tisuća kuna. Zamislite, oni su 2017., kad je Uljanik već bio u velikim problemima, kad se radnicima nisu isplaćivale plaće, kad se nije plaćalo dobavljačima, i kad se isporuke naručenih brodova nisu na vrijeme realizirale - sebi isplatili bonuse. A tu isplatu im je odobrio Nadzorni odbor u čijem sastavu su bili poznati sindikalisti Đino Šverko i Rajko Kutlača te Renata Kašnjar - Putar i Andrija Hren, rekao je Damir Grünbaum na konferenciji za novinare koju je održao ispred Općinskog suda u Puli.

Ponovio je i svoje uvjerenje da je sva problematika oko Uljanika jedna planirana akcija političara i menadžera pulskog brodogradilišta da se ono uništi, što je na kraju, smatra Grünbaum, i učinjeno. Tužba za klevetu i narušavanje ugleda, smatra on, je i više nego smiješna u ovakvim okolnostima, no dodaje da će dokazati da su se okoristili više nego što su sami priznali.

- Nadajmo se da će se netko sjetiti i ispitati i na koji su način došli do kuća, stanova, zemljišta i jahti koje imaju u svojem vlasništvu. Ako sudstvo bude dobro razmotrilo sve dokaze koje ćemo im podnijeti, smatram da bi trebalo ispravno odlučiti u ovoj stvari. I sama ova tužba, koju podižu u trenutku dok se njima sudi, dovoljno govori o njima samima kakvi su to ljudi. Moramo uzeti u obzir da privatizacijski kriminal nije završio, niti su ti direktori sami to učinili, a najžalosnije je od svega što i dalje pokazuju bahatost, što misle da nisu krivi, i što ih uopće nije briga što o njima misli javnost, kazao je Grünbaum.

Za kraj je poručio da jako dobro zna da nije lako stati na put sprezi politike i privatnih interesa koji nemaju veze sa dobrobiti zajednice, no na svom putu pravde i istine nije usamljen. Tako mu je i jučer nekolicina istomišljenika došla pružiti podršku, a među njima i Gordana Čakić, gradska i županijska vijećnica.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter