NA STAROJ TRŽNICI

PARKIRALIŠTE NALIKUJE NA NJIVU Bojanić (Pula Parking): Ne smijemo ništa dirati zbog nalazišta / Konzervatori: Ako su samo popravci, možete i bez arheologa

Milivoj MIJOŠEK

Milivoj MIJOŠEK


Sramota. Parking ne liči ni na što, govori jedan Puljanin. Sreća je u nesreći, kaže, da ima stari automobil, pa stoga nema velike štete * Ispod je veliko nalazište i ne može se ništa. Konzervatori nam ne daju, kaže Branislav Bojanić * Trebalo bi vidjeti koje su intervencije u pitanju, ističe Lorella Limoncin Toth

Poveći krateri, korijenje drveća koje izvire posvuda, napuknute škrilje, uzdignuta površina. Parkiralište na Staroj tržnici, pored Parka grada Graza je, jasno je svima koji su tamo ikad parkirali svoj automobil, u derutnom i potpuno devastiranom, zapuštenom stanju. Na njemu vozači stalno riskiraju da oštete gume ili podvozje svojih automobila.

Da Pula muku muči s parkirnim mjestima, već je, iako nikad riješena, olinjala i zastarjela priča. No, prava noćna mora počinje u trenutku kada napokon nađete parkirno mjesto, što je ionako rijedak slučaj, a ono više liči na izoranu njivu, nego na upotrebljivu lokaciju za privremeno smještanje automobila. A da stvar bude još gora, u toj zoni svakodnevno parkiraju stanari okolnih zgrada. To im je najbliža opcija. Tamo, uistinu, ni hodanje nije najlakši zadatak. Potrebno je dobro otvoriti oči. Mogao bi čovjek zapeti za dio površine koji prkosno strši.

- Sramota. Ne liči ni na što, govori jedan Puljanin kojeg smo jučer zatekli na parkingu. Sreća je u nesreći, kaže, da ima stari automobil, pa stoga nema velike štete.

Gospođa u malo novijem, dobro očuvanom i očigledno njegovanom vozilu priznaje da rijetko parkira na ovoj lokaciji. Razlog, kaže, ne treba posebno navoditi. Dosta je okrenuti se oko svoje osi.

Dio koji je namijenjen za potrebe gradske uprave u malo je boljem stanju. No, ni on ne liči na urbano parkiralište 21. stoljeća. Za jedan parking smješten u starogradskoj jezgri doista izgleda katastrofalno, neugledno i nefunkcionalno.

Djelatnik Pula Parkinga priča nam da na parkiralištu ima mjesta za 50-ak automobila. Koliko je njemu znano, bilo je govora o nekoj sanaciji, ali ne zna kada bi se to moglo dogoditi.

O stanju na parkingu upitali smo Branislava Bojanića, direktora Pula Parkinga, koji je kazao da na tom području nije moguća nikakva sanacija.

- Nema tu vode. Ispod je veliko nalazište i ne može se ništa. Konzervatori nam ne daju. Ako kažu da ispod površine nema ničega, onda ćemo popraviti što se popraviti može, bio je kratak Bojanić.

Pročelnica konzervatorskog odjela Lorella Limoncin Toth je, pak, rekla da se sve, ovisno o vrsti posla koji se mora obaviti, izvodi putem dogovora. Ako se radi samo o održavanju ili nekoj manjoj sanaciji, radovima na površini, istaknula je, iskopavanja nisu potrebna. (Chiara BILIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter