ROJC  

Održan jesenski sajam razmjene TiDam-TiDaš KADA JE ODRŽIVO ŠARMANTNO, ZABAVNO I BESPLATNO

  Kada kupujemo jeftinu majicu, u tu cijenu ide i siromaštvo. Ovakvim događajima promoviramo i prakticiramo ponovnu uporabu, štedimo i produljujemo životni vijek proizvoda i smanjujemo nastanak otpada, kaže Irena Burba iz Zelene Istre

| Autor: Lara BAGAR
(Snimila L. BAGAR)

(Snimila L. BAGAR)


Staro za novo, i to besplatno. Pod tom krilaticom se preksinoć održao još jedan "TiDam-TiDaš" sajam razmjene u Rojcu. Ugodno kasnoljetno popodne bilo je idealno za jesensko izdanje koje je, sukladno epidemiološkim mjerama, privuklo oko 30-tak sudionika. U unutarnjem dvorištu Rojca razmijenili su razne odjevne predmete, knjige, igračke i kućanske aparate.

Od hlača do pekača

Princip je jednostavan: za svaki doniran predmet dobiješ bon kojim možeš uzeti neki drugi predmet u ponudi. Sve je bilo uredno i vidljivo tematski sortirano po kategorijama, a od odjeće, primjerice, bile su odvojene haljine, hlače, cipele. Bio je tu i dio s knjigama i kućanskim aparatima tako da je dobro oko svašta moglo pronaći za sebe - od potpuno novog pekača za kruh do rola, pegle, predivnih haljina i šešira, sve do noninih čentrina u svim bojama. A zadnjih sat vremena bila je "rasprodaja za ništa", odnosno razmjena i bez bonova.

Puljanke Doris i Gordana, ljubiteljice second hand sajmova, nisu propustile ni ovaj. "Prekrasno je. Bila sam više puta na ovom sajmu. Ovo je prilika da se čovjek riješi viška robe, da napravi dobro djelo i da si opet uzme nešto što mu se sviđa. Razmjena i reciklaža su super", zadovoljno će Doris koja je sa Sajma otišla sa šarenim čentrinima.

Gordana je pak razmijenila svoje stvari i "ulovila" haljinu od tvida, ceker, svilenu maramu i zanimljive dječje igračke koje mogu postati atraktivna dekoracija, a možda i komad nakita. "Ovo je fantastična manifestacija. Eto, na jednom od ovih sajmova nabavila sam tajce za jogu, koje sam koristila godinu-dvije, a sada sam od njih napravila tutu za psa", osviješteno će Gordana.

Josipa, koja nema ni tri godine, zadovoljno je dvorištem prošetavala u novoj haljinici. Mama Petra je donijela pet stvari i isto toliko odabrala - kaput, igračku dizalicu, ogrlicu i, naravno, Josipinu haljinu. Sve u svemu, zabavno, šarmantno, održivo i ekološki.

Razmjena igračaka

- Kroz novootvorenu radionicu Re-Geppetto i ovakvim javnim događanjima promoviramo princip ponovne uporabe, smanjenja nastanka otpada, produljenja života nekog proizvoda, rekla je Irena Burba iz Zelene Istre koja je pokretač ove manifestacije što se posljednjih pet godina u više navrata odvijala u Rojcu i diljem Istre. U suradnji s vrtićima organizirali su i razmjenu dječjih igračaka, na inventivan način podučavajući djecu o održivom gospodarenju, objasnila je Irena.

Kako bi osvijestili o nužnosti recikliranja, posebice odjeće, posjetiteljima je na velikom plakatu bila prezentirana "prava cijena tekstila". "Ljudi ne znaju da se u cijenu jeftine odjeće uključuje i trošenje resursa - a to je pamuk, voda, transport, jeftina radna snaga, što nerijetko uključuje jeftin rad. Kada kupujemo jeftinu majicu, u tu cijenu ide i siromaštvo. Ovakvim događajima promoviramo i prakticiramo ponovnu uporabu, štedimo i produljujemo životni vijek proizvoda i smanjujemo nastanak otpada", komentirala je Burba. Događaj je organiziran u sklopu programa Radione Re-Geppetto i projekta Gradimo R.O.J.C.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter