OD DANAS UPISI U SREDNJE ŠKOLE

Ne upisuju se više brodograđevni tehničari i primalje, ali PONOVNO SU DVA RAZREDA MEDICINSKIH SESTARA

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
Škola za ugostiteljstvo, turizam i trgovinu prima najviše učenika - 180 (Neven LAZAREVIĆ)

Škola za ugostiteljstvo, turizam i trgovinu prima najviše učenika - 180 (Neven LAZAREVIĆ)


Ne upisujemo primalje zato što Opća bolnica u Puli za tim kadrom zasad nema potreba. Trenutno ih se u Medicinskoj školi obrazuje 48. Isto toliko učenika primamo u programu za medicinske sestre te 24 u razredu za fizioterapeutske tehničare. Pulska bolnica je iskazala potrebu za čak tri razreda sestara, ali Ministarstvo nije odobrilo jer nemamo uvjete sve do izgradnje nove školske zgrade, kaže Ivan Žagar, ravnatelj Medicinske škole

Od danas, 26. lipnja, pa sve do 10. srpnja traje prijava obrazovnih programa za prve razrede srednjih škola putem mrežne stranice Nacionalnoga informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole (NISpuSŠ) www.upisi.hr, a na temelju natječaja za upis koji raspisuju i objavljuju škole.

Na nacionalnoj razini, u prvi razred srednjih škola u programe redovitog obrazovanja u školskoj godini 2019./2020. planira se upisati 47.491 učenika u 2.218 razrednih odjela. U Županijskom uredu državne uprave ne raspolažu podatkom o broju učenika, odnosno upisnim kvotama u prvi razred pulskih srednjih škola. Uputili su nas osnivaču srednjih škola, Istarskoj županiji, gdje također ne znaju koliko se učenika planira upisati u deset pulskih srednjih škola. Znaju, međutim, da je u Županiji osnovnu školu završio 1.761 učenik, dok su u srednjim školama na raspolaganju 1.973 mjesta.

Mehaničari

Na web stranici Upisi.hr vidljivo je da deset pulskih srednjih škola u ljetnom roku upisuje 910 učenika. Najviše je mjesta u Školi za ugostiteljstvo, turizam i trgovinu (180), potom u Gimnaziji (167) i Tehničkoj školi (120). U Strukovnu školu može se upisati 96 učenika, u Ekonomsku i Medicinsku po 72, dok u Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna ima mjesta za 28 učenika. Glazbena škola Ivana Matetića Ronjgova u ljetnom roku upisuje 43 učenika, a Industrijsko-obrtnička njih 68.

Posljednjeg dana prijava, 10. srpnja, počinje ispisivanje prijavnica koje učenici moraju dostaviti razrednicima zaključno s 12. srpnjem, a istog dana bit će objavljene konačne ljestvice poretka. Neke škole, poput Tehničke i Industrijsko-obrtničke, zahtijevaju medicinsku dokumentaciju neophodnu za upis u pojedine programe, koja se mora dostaviti od 15. do 19. srpnja. U tom roku učenik mora dostaviti upisnicu u odabranu srednju školu za koju je ostvario uvjete upisa. Nakon ljetnih upisa, već 20. srpnja bit će objavljen okvirni broj slobodnih mjesta za jesenski upisni rok, dok će službena objava biti 12. kolovoza.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter