TUŽNA VIJEST

PREMINUO JE FRANKO LUKEŽ, gastronomski publicist iz Pule, poznat diljem Hrvatske

| Autor: Glas Istre
Franko LukezD. SISOVIC

Franko LukezD. SISOVIC


Nakon teške bolesti u 71. godini sinoć je u zagrebačkoj bolnici Rebro preminuo Franko Lukež, jedan od najvažnijih gastronomskih publicista u Hrvatskoj koji se bavio područje gastronomije još od 80-ih godina prošlog stoljeća. 

Prvi je uredio Istarsku kuharicu, a zatim i Slavonsku kuharicu te knjigu Dalmatinska kuhinja: gastronomsko turistički vodič, a od 1996. godine je radio na enogastronomskom vodiču Istra gourmet. Bavio se i gastro kritikom, pisao je za Glas Istre u kojem je bio i zaposlen niz godina, odnosno u "Istarskoj nakladi". Puno je objavljivao za Jutarnji list i Globus 2000-ih godina, kasnije je pisao i za magazin Iće i piće, a surađivao je i s publikacijom "Wine & Gastro akademija". Od 2012. bio je predsjednik Hrvatskog sommelier kluba. Osim toga, vodio je i emisiju na Radio Puli s novinarskom Jadrankom Nišević pod nazivom "Radiodegustacija" gdje je na svoj osebujan način otkrivao tajne gradova i što u njima treba kušati, piše Jutarnji list i nastavlja.

Ovdje je tek taksativno pobrojano nekoliko važnijih projekata na kojima je radio, ali Franko Lukež bio je daleko više od toga. On je postao legenda hrvatske gastronomske scene. Bio je veliki znalac, erudit, doista jedan od najvećih umova koji su se ikad bavili područjem gastronomije u Hrvatskoj. Njegovim odlaskom, gastronomska scena je izgubila mnogo, ostavio nam je u nasljeđe golemo znanje, a na nama koji ostajemo imamo tek jednu zadaću - sačuvati ga od zaborava i to pod svaku cijenu.

Franko Lukež u više je mandata obavljao dužnost predsjednika Hrvatskog sommelier kluba. Značajno je unaprijedio i dinamizirao rad HSK-a.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter