NOVOSTI U PULSKOM PRIJEVOZNIKU

NAKON POVEĆANJA PLAĆA U PULAPROMETU OD 13 POSTO: Sindikalka Marina Cvitić kaže da to nije dovoljno. Pojašnjava da plaća godinama nije rasla zbog osvete bivše vlasti

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
Marina Cvitić

Marina Cvitić


Kao što se i očekivalo, kolektivni pregovori u Pulaprometu završili su uspješno: Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije te Sindikat prometa i veza Hrvatske dogovorili su s Upravom ovog trgovačkog društva povećanje materijalnih prava radnika. Dogovoreno je povećanje osnovice plaće za 13 posto i neoporezivog iznosa u visini od 200 kuna mjesečno.

Osim navedenog, poslodavac će isplatiti radniku koji odlazi u mirovinu i dodatak od 200 kuna neto za svaku navršenu godinu neprekinutog radnog staža u Pulaprometu prije umirovljenja, objavili su u Gradu.

Ostala prava radnika ostaju nepromijenjena pa će se tako i dalje isplaćivati dodatak za korištenje godišnjeg odmora, stalni dodatak, božićnica, dar u naravi te osigurati godišnji liječnički pregled.

Nakon imenovanja novog direktora Pulaprometa Tomislava Josipovića održana su ukupno tri pregovaračka sastanka. Na posljednjem, održanom 11. srpnja, pregovaračke su strane postigle dogovor. U Pulaprometu očekuju da će većim plaćama privući šofere kojih kronično nedostaje, zbog čega u sezoni još uvijek nisu u mogućnosti pokriti dodatne linije.  

Marina Cvitić, predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, kaže da povećanje plaća vrijedi od 1. lipnja.

- Iako se možda čini da je riječ o velikom povećanju, moram podsjetiti da rasta plaća nije bilo od 2010. do 2019. godine tako da tih 13 posto nije puno utjecalo na poboljšanje standarda radnika. Plaće nisu povećane ne zato što nije bilo sredstava, nego zato što nije bilo političke volje bivše vlasti koja se osvetila jer smo 2008. ili 2009. pokrenuli štrajk u Herculanei, kazala je Cvitić.

Najavila je da je s Upravom dogovoreno da će se svake godine pregovarati o rastu plaća.

Kad je riječ o naknadi za prijevoz, kaže da će se pregovarati i o njenom povećanju.

- Sad nije bilo mogućnosti za to, međutim, naknade će biti predmet pregovora prije usvajanja proračuna Grada Pule, najavljuje Cvitić.

Podsjeća da je naknada vezana uz mjesečnu cijenu karte Pulaprometa koja se nije mijenjala još od 2004. godine zbog socijalnih i političkih razloga što, po njoj, ne drži vodu.

- U Pulaprometu su međuljudski odnosi bili dosta poremećeni. Dolaskom novog direktora ti se odnosi ipak pokušavaju promijeniti. U ovim se pregovorima pokazao visok stupanj uvažavanja. Ljudi nisu odlazili samo zbog plaća. Nakon potpisivanja Kolektivnog ugovora okrenut je novi list u odnosima između Sindikata i Uprave te između Uprave i radnika. Nadam se da će se zadržati stari i privući novi vozači - nedostaje ih pet, šest da bi se uspostavile linije ondje gdje to osnivači Pulaprometa traže, kao i radi rasterećenja postojećih šofera, rekla je Cvitić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter