PODRŠKA

Iskustvo polaznice psihološke radionice pulskog Kluba žena liječenih od karcinoma dojke Gea: "Napokon sam uspjela skupiti KOMADIĆE SNAGE KOJI SU MI PREOSTALI NAKON BOLESTI"

| Autor: Borka PETROVIĆ
foto

foto


Od siječnja se u Klubu žena liječenih od karcinoma dojke "Gea" provodi projekt Europskih snaga solidarnosti kojim se mlade osobe želi povezati s članicama Udruge ne bi li osvijestile potrebu za jačom promocijom zdravlja među mladima, s posebnim naglaskom na zdravlje dojki. U projektu sudjeluju "mlade snage" Ana Lupetina, Andrea Burazin, Stela Ćurt, Adrijana Radolović Rajko, Antonella Moscarda i Benita Šarić, a mentorica im je Marijeta Matijaš. Projekt financiraju Europske snage solidarnosti s 6.888 eura, a provodi se do kraja godine.

Kako doznajemo od Matijaš, ženama liječenima i operiranima od raka dojke "mlade snage" pomažu putem psihološke terapije i kreativnih radionica, ali i radionica o samopregledu dojki za djelatnike po vrtićima, školama, teretanama i drugim mjestima u kojima je okupljena ženska populacija. Također izrađena je brošura o pravima onkoloških pacijenata te letci i plakati kojima se podiže svijest o važnosti ranog otkrivanja raka dojki i redovitim samopregledima.

- Tijekom liječenja i oporavka važno je brinuti se o svom psihičkom zdravlju pa se već drugu godinu u Gei provode terapeutske radionice pod vodstvom realitetne psihoterapeutkinje Štefanije Prosenjak Žumbar. Ove su joj se godine u sklopu projekta pridružile i Antonella Moscarda, prvostupnica psihologije i ThetaHealing terapeut, i odgojiteljica Adrijana Radolović Rajko koja je vodila kreativne radionice, pojašnjava Matijaš.

Od početka veljače pa do početka lipnja, uz kraću stanku zbog pandemije, Adrijana je održala 12 kreativnih radionica s članicama koje su izrađivale razne uporabne i dekorativne predmete tehnikama decoupage, slikale na platnu, staklu, a nastavile su se i najesen. Radionice su, doznajemo od voditeljice, bile iznimno dobro posjećene, nastala su brojna prekrasna umjetnička djela koja je Udruga koristila u prodajnoj humanitarnoj akciji "Umjesto Dana narcisa", a kojom je prikupljeno čak 31.095 kuna.

Velika vrijednost kreativnih radionica pokazala se u unapređenju psihofizičkog zdravlja članica. Naime, za vrijeme radionica, članice su kroz smijeh i šalu dijelile svoje životne priče, pomagale si i što je najvažnije - opuštale se.

- Posebno me veseli što su polaznice tijekom radionica napredovale i mnogima su ove aktivnosti postale hobi, veli Radolović Rajko, dodajući da se zbog korone radionice sada provode s manjim brojem polaznica, no one će se nastaviti jer je efekt na njihovo zdravlje evidentan, a polaznice tijekom kreativnog rada, pune strpljenja, barem na tren ne razmišljaju o svojoj bolesti.

Uz redovito savjetovalište psihoterapeuta, u sklopu projekta Geu posjećuje i Antonella, prvostupnica psihologije, koja članicama nudi dodatnu psihološku pomoć. U veljači je vodila grupnu radionicu "Ja sam sebi prioritet" za žene koje imaju želju raditi na emotivnom i mentalnom planu. Na njoj se, doznajemo, tražilo emocionalne uzroke fizičkog stanja, radilo na granicama u odnosima i kako ih ispravno postaviti te obiteljskoj dinamici. Vježbalo se opuštanje, opraštanje, zahvalnost, pisanje, prihvaćanje i zajedničko povezivanje.

Na zahtjev članica u ožujku su počeli i individualni tretmani. Jedna od njih, koja je na njima bila već desetak puta, svoju individualnu terapiju i Antonellin pristup ocijenila je izuzetno pozitivno, ističući znatno poboljšanje na emotivnom planu, ali i fizičkom pa su tako kod nje nestale smetnje s prehranom, a poboljšao se i san.

- Prvi put sam osjetila slobodu života. Netko mi je napokon pomogao da se komadići snage, koji su mi preostali nakon bolesti, skupe u jedno, da se "resetiraju" i ojačaju me fizički i emocionalno, kaže članica Gee koja je poželjela ostati anonimna, dodajući da se tek nakon radionica počela napokon opuštati i upijati život.

Pozitivna iskustva podijelila je s nama i članica Silvana.

- Radimo, kreiramo, razmjenjujemo životna iskustva, dajemo jedna drugoj podršku i ne mislimo na negativu. Takvo druženje i rad totalno me opuštaju i s radionica odlazim zadovoljna sobom i uvijek s nekim novim iskustvom, kaže Silvana. Veli da radionice puno znače svim geicama, a posebno se osjećaju ispunjene i obnovljene nakon psihoterapije s "njihovom Antonellom" koja im daje pregršt dobrih savjeta.

- Antonella mi pomaže da kreiram svoj život kakav želim i to na svim poljima. Zajedno kopamo po podsvijesti i presretna sam kada vidim tako mladu curu prepunu božanske ljubavi i predivne energije kojom puni sve nas, kaže Marina, još jedna geica.

Da je ovo iskustvo i nju jako obogatilo, naglašava i Moscarda, pojašnjavajući da ju je posebno dojmilo to koliko su članice napredovale u svom otvaranju, postajale opuštenije, a posebno kako su bodrile jedna drugu te koliko je iskustvo članica koje su se uspješno othrvale bolesti pomoglo onima koje se s ovom strašnom dijagnozom tek suočavaju.

Obogatile udrugu novim vještinama

- Kad smo ulazile u ovaj projekt, ni izdaleka nisam mogla pretpostaviti koliko će to dobroga donijeti Gei. Mlade su snage donijele novu energiju u našu udrugu. Samozatajne i tihe, često nadglasane od svih nas, nisu odustajale od svoje misije da nas nauče nešto novo i obogate novim vještinama. Probudile su u nama sposobnosti za koje nismo znale da postoje i ojačale naše potencijale, svaka na svom polju, veli nam predsjednica udruge Nataša Vitasović.

Osim Antonelle i Adrijane, ističe i sjajnu Benitu Šarić koja je snimila odličan video o samopregledu dojki, ali i Stelu Ćurt i Andreu Burazin koje pripremaju promidžbeni materijal.

- Hvala i Ani na odličnim snimkama vježbi te Marijeti na odličnom mentorstvu. Samo uz dobro vodstvo, naše mlade snage mogle su pokazati sav svoj potencijal, poručuje Vitasović dodajući da i sljedeće godine nastavljaju suradnju sa svima, uz novu snagu - Maritu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter