1940. - 2020.

IN MEMORIAM: Dževdet Hadžiselimović, renomirani pulski psiholog i humanitarac

| Autor: Doc. dr. sc. Marlena Plavšić
Dževdet Hadžiselimović (Arhiva)

Dževdet Hadžiselimović (Arhiva)


Dževdet Hadžiselimović rođen je 1940. u Kotor Varoši, u Bosni i Hercegovini. Odrastao je u brojnoj obitelji, a nakon osnovne škole upisao je Vojnu pomorsku školu u Divuljama kraj Splita.

Radeći na otoku Premudi upisao je izvanredni studij psihologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je diplomirao 1970. godine. Karijeru školskog psihologa, koja obilježava najveći dio njegove karijere, započinje u općini Crikvenica, nakon toga nastavlja u Istri gdje se zapošljava se kao prosvjetni savjetnik – psiholog Zavoda za školstvo u Rijeci za dvadesetak osnovnih škola u općini Pula.

Za posao koji je obilježio najveći dio njegove karijere, govorio je da je skoro idealno radno mjesto jer je krenuo otpočetka s utemeljenjem školske psihologije i sam kreirao svoj program rada. U radu s djecom osjećao se svakodnevno nagrađivan, bilo neobičnim i iznenađujućim odgovorima, bilo crtežima djece.

Osim toga, bavio se izradom testova (za otkrivanje simptoma poremećaja u čitanju, za provjeru spremnosti za školu, za ispitivanje intelektualnih sposobnosti), pisao i objavljivao brojne stručne i znanstvene članke.

U teme koje je istraživao ubrajaju se: umjetnost za djecu, odnos djece i masmedija, dječji strahovi, humanizacija sustava ocjenjivanja, prevencija pušenja i ovisničkog ponašanja, nasilje nad i među djecom, videomedijsko nasilje i videomedijska ovisnost, rano učenje stranih jezika,... Posebno se predano posvećivao temama vezanim za klimatske promjene, njihove moguće učinke te mogućnosti ljudi da očuvaju što povoljniju klimu na Zemlji.

Rado je i često javnosti prenosio spoznaje iz tih područja putem medija. Bio stručni mentor većem broju mladih psihologa i psihologinja pri njihovom uvođenju u rad. Više od četvrt stoljeća bio je stalni sudski vještak za područje psihologije, vještačio za Općinski i Županijski sud u Puli. Umirovljen je 1997. godine, no nastavio se baviti profesionalnim i humanitarnim radom. Utemeljio je i vodio psihološko savjetovalište Društva Naša djeca u Puli.

Vrijednosne orijentacije

U Dževdetov opus ubraja se i rad u humanitarnim, dječjim i ekološkim organizacijama. Bio je u Upravnom odboru i voditelj aktivnosti mladeži Gradskog društva Crvenog križa u Puli i u Izvršnom odboru Društva Naša djeca u Puli.

Godinama je volontirao i pri Društvu za cerebralnu paralizu, a jedan je od utemeljitelja projekta Pula – zdravi grad. Tijekom rata uključio se u rad s izbjeglicama i prognanicima, između ostalog, vođenjem Koordinacijskog odbora za psihosocijalnu adaptaciju prognanika i izbjeglica u Istri te suradnjom s Udrugom za inicijative u socijalnoj politici iz Zagreba.

Od utemeljenja 1992. godine surađivao je s Centrom za humanitarni rad Suncokret, a bio je i predsjednik njegovog upravnog odbora. Bio je i supervizor SOS telefona u Puli. U suradnji s Institutom Otvoreno društvo Hrvatska provodio je zdravstveno-pedagoške programe. Humanitarnim i prosvjetnim radom bavio se i kroz Lions club u Puli. Zalažući se za sekularnost, bio utemeljitelj i član udruge Protagora. Bio je član Hrvatskog psihološkog društva te jedan je od osnivača Društva psihologa Istre i njegov prvi predsjednik.

Počasni doktorat i ostala priznanja

Dževdet Hadžiselimović za svoj je rad dobio mnoge nagrade i priznanja, uključujući nagradu Ramiro Bujas za primjenu i promicanje psihologije u praksi (1986.), Zlatnu značku Saveza društava Naša djeca za uspješnu dugogodišnju društvenu aktivnost i stvaralaštvo s djecom i za djecu (1987.), nagradu Uzoran prosvjetni radnik općine Pula za predan stručno-pedagoški rad (1990.), Društveno priznanje Marulić – Fiat psychologia (2006.) Hrvatskog psihološkog društva te psihologijske nagrade Zlatni grb (2014.) i Ramiro Bujas (2015.) Hrvatskog psihološkog društva za osobito vrijednu sveukupnu psihologijsku djelatnost i to za osobito vrijedna ostvarenja u primjeni i proširivanju psihologijskih znanstvenih dostignuća u praksi.

Bio je prvi dobitnik priznanja Protagora, za promociju vrijednosti sekularnog društva koje mu je prošle godine dodijelila Zaklada Josip Sruk – sekularist. Prepoznajući vrijednost njegovog znanstvenog i stručnog doprinosa, senat Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli dodijelio mu je počasni doktorat 2019. godine.

Promišljanje psihologije

Prilikom pola stoljeća Dževdetovog bavljenja psihologijom, u izdanju Društva psihologa Istre prof. dr. sc. Neala Ambrosi-Randić priredila je monografiju o njemu i njegovom radu pod nazivom Promišljanje psihologije. Jedno županijsko strukovno društvo time je dalo priznanje svojem članu koji je psihologijske teme smještao u društveni, ekonomski, politički, ekološki i etički kontekst.

Osim što prikazuje doprinos Dževdeta Hadžiselimovića psihologiji, knjiga prenosi njegov poziv psihologinjama i psiholozima na razvijanje odgovornosti prema radu u struci te prema užoj i široj zajednici. Knjiga pokazuje da je moguće, iako ne i jednostavno, raditi u praksi, razvijati psihologijske instrumente, prevoditi literaturu, objašnjavati psihologijske spoznaje javnosti, surađivati s medijima, podržavati kolegice i kolege, organizirati konferencije, osnivati strukovne udruge, odgovarati na neposredne potrebe zajednice, djelovati humanitarno. U jedan život dosta toga stane. Pogotovo ako ga se želi dobro ispuniti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter