DO SADA JE ULOŽENO 13,5 MILIJUNA KUNA

HIDROBAZA: Bivša operativna obala mornaričke zrakoplovne baze postala atraktivna plaža i rekreacijski raj

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Hidrobaza ljeti privlačna kupačima, a u ostatku godine svim drugim rekreativcima (Neven LAZAREVIĆ)

Hidrobaza ljeti privlačna kupačima, a u ostatku godine svim drugim rekreativcima (Neven LAZAREVIĆ)


Planirani ovogodišnji radovi na Hidrobazi okončani su kao što je bilo i najavljeno, do početka sezone kupanja. Posjetitelji mogu uživati u piknik zoni, dječjem igralištu i igralištu za takozvani street basket. Postavljena je dodatna urbana oprema, posađeno je još bilja i postavljen sustav za navodnjavanje

Uređenje Hidrobaze jedan je od strateških pulskih projekata u koji je Grad Pula, zajedno s Ministarstvom turizma, u zadnjih pet godina uložio milijune kuna. Točnije oko 13,5 milijuna kuna od čega je 9,9 milijuna kuna osigurano iz proračuna Grada, dok je preostali iznos u visini od 3,6 milijuna kuna osiguralo Ministarstvo turizma. Uz to, ovogodišnju fazu uređenja Ministarstvo turizma sufinancira iznosom od 400 tisuća kuna i to po dosadašnjem modelu, dok se ostatak sredstava u iznosu od 2,1 milijun kuna izdvaja iz gradskog proračuna.

S pogledom na Brijune

Plaža se u cijelosti promijenila, a zadovoljstvo transformacijom Hidrobaze ne skriva ni prvi čovjek Grada Boris Miletić.

- Kad se sjetimo kako je ta lokacija nekada izgledala, gotovo je nevjerojatno da danas predstavlja jednu od najatraktivnijih pulskih plaža. Sa svim javnim sadržajima koji se nude, ova bivša operativna obala mornaričke zrakoplovne postaje u cijelosti pokazuje svoju ljepotu i turistički potencijal, kaže pulski gradonačelnik.

Boris Miletić (Milivoj MIJOŠEK)

Planirani ovogodišnji radovi na Hidrobazi okončani su kao što je bilo i najavljeno, do početka sezone kupanja. Posjetitelji mogu uživati u piknik zoni, dječjem igralištu i igralištu za takozvani street basket. Postavljena je dodatna urbana oprema, izvršena je sadnja dodatnog biljnog materijala te je postavljen sustav navodnjavanja na dijelu novouređenih površina. Po dovršetku radova izvršeno je ravnanje obalnog dijela, ojačanje školjere u najugroženijim dijelovima te dodatna prihrana obale. Svi tuševi i sanitarni čvorovi, postavljeni još u prethodnim fazama, u funkciji su te je ugovoreno i dvotjedno čišćenje rampi za ulazak u more osoba s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, pojašnjavaju iz Grada.

- Uredivši nekada zapušten prostor kojega, između ostalog, krasi i atraktivnost lokacije u odnosu na blizinu Nacionalnog parka Brijuni, osigurali smo da taj dio Štinjana dobije novu kvalitetu kako za same mještane tako i sve posjetitelje našega grada. Volio bih naglasiti da smo plažu uredili vodeći računa o potrebama osoba sa smanjenom pokretljivosti, s kojima smo usko surađivali. U konačnici kvalitetna vizija dobila je svoje obrise i strukturu. Izgled i sadržaji dovoljna su pozivnica za sebe, no iskoristit ću priliku da i osobno pozovem sugrađane, posjetitelje da dođu na plažu Hidrobaza i u ugodnom ambijentu provedu slobodno vrijeme, poručio je Miletić.

Sportska i dječja igrališta

Ako investiciju analiziramo od samih početaka radova, koji su započeli još 2016. godine, svakako je bitno krenuti od uređenja obalnog dijela Hidrobaze, odnosno centralnog dijela plaže. Tu su izgrađena tri stabilizacijska pera sa školjerama čime je plaža zaštićena od jakih udara valova te je osigurano zadržavanje nasipanog šljunčanog materijala na plaži. Plaža je u potpunosti prilagođena osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti izvedbom rampe i sunčališta, kao i svlačionica, te je postavljena ostala urbana oprema. Centralni prolaz je asfaltiran, a uređen je i okolni prostor za pristup vozilima.

Sljedećom fazom uređen je ostatak obalne fronte plaže u obuhvatu od 224 metra s jedne i 248 metara s druge strane od centralnog dijela plaže. Uređeno je još jedno pero sa školjerom a na prvih 90 metara plaže, uz štinjansku lučicu, izgrađena je riva te je uređena šetnica. Postavljene su dodatno još dvije kabine za presvlačenje te je uklonjena ograda prema Valbandonu kako bi posjetitelji imali kontinuitet nesmetanog kretanja cijelim obalnim pojasom.

Hidrobaza je posebno zanimljiva biciklistima (Neven LAZAREVIĆ)

Slijedilo je uređenje sportskih sadržaja, igrališta za odbojku, mali nogomet ili badminton na pijesku, sanitarni čvorovi i tuševi, dodatna postava urbane opreme i rasvjete u LED tehnologiji s ugrađenim regulatorom za smanjenje intenziteta svjetlosti u noćnim satima. Postavljeni su stalci za bicikle i košarice za otpatke, među kojima i kante za selektivno prikupljanje otpada. Postavljen je sustav za navodnjavanje te je izvedena komunalna infrastruktura, kao i uređen pristup za osobe smanjene pokretljivosti između velikog platoa i plaže, ističu iz Grada.

Plaža je tako postala prilagođena svim generacijama. Primjerice, multifunkcionalno igralo na novom dječjem igralištu s antistres podlogom namijenjeno je djeci od 6 do 12 godina za vježbanje snage i agilnosti, dok su avioni i hangari, čime je ujedno zaokružena tematska priča Hidrobaze, namijenjeni mlađoj djeci. Nešto stariji mogu uživati u spomenutim sportskim sadržajima - igralištima za odbojku, mali nogomet ili badminton na pijesku, a budući da su postavljeni i stalci za bicikle, nerijetko je upravo biciklistima interesantno posjetiti plažu.

"Pet friendly" plaža

Sunčališta i ostali sadržaji svakako zadovoljavaju i sve one koji traže nešto ležerniji i mirniji ugođaj. Ne treba zaboraviti da posjetitelji još od prošle godine imaju prilike koristiti i besplatnu wi-fi internetsku mrežu te da je dio plaže, prema lučici Štinjan, "pet friendly" plaža, odnosno ovdje je dozvoljeno dovođenje kućnih ljubimaca. Sve navedeno, smatraju u Gradu Puli, govori u prilog činjenici da se u Štinjan, kao uostalom i u druge dijelove grada, kontinuirano ulažu sredstva kako bi se sugrađanima svih životnih dobi omogućio čim kvalitetniji život, a to će se, ističu, činiti i ubuduće.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter