NOVA VERUDA

GRADSKO ZEMLJIŠTE IZNAD DELFINA: Gradnja stanova za liječnike pulske bolnice do daljnjeg NA ČEKANJU

| Autor: Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ
Stanovi bi se trebalo graditi na atraktivnoj lokaciji iznad lučice Delfin (N. LAZAREVIĆ)

Stanovi bi se trebalo graditi na atraktivnoj lokaciji iznad lučice Delfin (N. LAZAREVIĆ)


Od optimističnih najava gradonačelnika Borisa Miletića s početka prošle godine čini se zasad još neće biti ništa, jer u odgovoru koji smo dobili od Grada o konkretnoj gradnji na Novoj Verudi - ni riječi * Jedna od poticajnih mjera koju već provodimo je dodjela gradskih stanova u najam za liječnike i osobe koje su zaposlene u Općoj bolnici, a koji dolaze raditi u Pulu, kaže pulski gradonačelnik Boris Miletić

Kako riješiti nedostatak liječničkog kadra u pulskoj bolnici i privući liječnike da dođu raditi u Pulu kad Istra jednog dana dobije novu i suvremenu bolnicu? To je pitanje s kojima se suočavaju svi istarski gradovi koji bi i sami trebali osmisliti konkretne modele i mjere za privlačenje zdravstvenih djelatnika. Prije nešto više od godinu dana pulski gradonačelnik je u razgovoru za naš list dao naslutiti da Grad Pula ima ozbiljne i konkretne namjere i da osim ponavljanja "da nešto treba učiniti" to zaista planiraju i provesti u djelo. Tako je Miletić u veljači prošle godine spomenuo zemljište iznad Delfina kao potencijalu lokaciju na kojoj bi Grad uz partnerstvo s investitorima izgradio stanove za zdravstvene djelatnike.

Stanje još ozbiljnije

"Radi se o lokaciji Nove Verude, na području iznad Delfina. Tamo na atraktivnoj lokaciji imamo gradsku nekretninu koju želimo staviti u funkciju za zbrinjavanje mladih kadrova iz bolnice ili sa Sveučilišta. To je naše zemljište. Pronaći ćemo partnera i izgraditi stanove koji ostaju trajna vrijednost. Nije nam bila ideja to zemljište rasparcelirati, pa ga tek tako prodati. Ti stanovi će se ustupiti na korištenje određenim ustanovama ili institucijama koje će ih po povoljnoj cijeni, jedan euro za četvorni metar, iznajmiti onima koji su nam potrebni i koje želimo zadržati u Puli i Istri jer svojim znanjima podižu kvalitetu i standard te sudjeluju u razvoju", govorio je tada Miletić.

S odmakom od nešto više od godinu dana kada je stanje po pitanju kadrova daleko ozbiljnije, pitali smo gradonačelnika što se u međuvremenu dogodilo s tom idejom. Od optimističnih najava s početka prošle godine čini se zasad još neće biti ništa, jer u odgovoru koji smo dobili, osim uobičajenog nabrajanja što je sve Grad dosad učinio kad je u pitanju gradnja nove bolnice ili stipendiranje deficitarnih zanimanja, o konkretnoj gradnji na Novoj Verudi - ni riječi.

Nije nam odgovoreno o kojoj se površini zemljišta radi, no u Gradu potvrđuju da su u fazi razrade optimalnog modela stavljanja u funkciju atraktivnog gradskog zemljišta na Delfinu po modelu poticane stanogradnje. Naime, Grad bi ustupio zemljište, a Opća bolnica bi osigurala financiranje izgradnje stanova koje bi potom Grad mogao dodjeljivati za potrebe pulskog Sveučilišta i Opće bolnice.

- Nova pulska bolnica kao jedna od najmodernijih i najopremljenijih bolnica u Hrvatskoj konačno će imati najbolje uvjete za rad, čime će se omogućiti zadržavanje postojećeg i privlačenje novog zdravstvenog kadra i medicinskog osoblja. Budući da je riječ o zdravstvenim uslugama koje ne koriste isključivo građani Pule, već građani cijele Istre, na gradovima i općinama je da svojim aktivnostima doprinesu zajedničkom cilju, odnosno zadržavanju postojećeg kvalitetnog kadra i privlačenju novih kako bi građani imali najbolju moguću zdravstvenu uslugu, ističe pulski gradonačelnik Boris Miletić. Očito je da od projekta nisu odustali, no kada bi cijela investicija trebala ugledati svijetlo dana, zasad ne otkrivaju.

Miletić podsjeća da su od samog početka maksimalno uključeni u projekt izgradnje nove bolnice za koju su ustupili zemljište i oslobodili plaćanja komunalnih doprinosa, čime su u cijeli projekt gradnje dosad uložili 17 milijuna kuna. Osim toga, ističe, Grad je preuzeo i dio kreditne obveze za izgradnju i opremanje u iznosu od 14,7 milijuna kuna.

Sufinanciranje najma

- Jedna od poticajnih mjera koju već provodimo i kojima nastojimo privući zdravstveni kadar je dodjela gradskih stanova u najam za liječnike i osobe koje su zaposlene u zdravstvu, odnosno Općoj bolnici, a koji iz drugih država i gradova dolaze raditi u Pulu. Također, usvojili smo Odluku o provedbi mjere privremenog stambenog zbrinjavanja zdravstvenih radnika zaposlenih u zdravstvenim ustanovama na području Pule te ćemo u ovoj godini sufinancirati najamninu stana za zdravstvene radnike zaposlene u zdravstvenim ustanovama Pule u ukupnom iznosu od 200 tisuća kuna, zaključio je Miletić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter