Analiza portala Gradonačelnik.hr

Grad Pula u 2019. godini treći u zemlji po proračunskim subvencijama poduzetništvu

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
(Snimila: Duška Palibrk)

(Snimila: Duška Palibrk)


Grad Pula i u 2019. godini bila je u samom vrhu hrvatskih gradova prema proračunskim izdvajanjima za pomoć poduzetnicima. Prema analizi podataka Ministarstva financija, koje je ovih dana objavio internetski portal Gradonačelnik.hr, Pula je u toj godini za subvencije trgovačkim društvima i zadrugama izvan javnog sektora izdvojila 9,2 milijuna kuna, što je iznosilo 2,23 posto proračunskih rashoda u toj godini. Po tom se pokazatelju u top deset hrvatskih gradova Pula našla na petom mjestu, no zanimljivo da joj na toj listi društvo prave isključivo mali i srednji gradovi, što znači da je po postotku proračuna izdvojenog za potporu poduzetništvu bila prvi veliki grad u Hrvatskoj.

Na prvom je mjestu Čabar koji je za poduzetnike izdvojio čak 7,7 posto gradskog proračuna, a ispred Pule našli su se i Valpovo, Omiš i Oroslavlje. Još dva mjesta više na ljestvici Pula je zauzela po proračunskim subvencijama poduzetništvu. Sa 160,58 kuna uloženih u poduzetništvo po svakom stanovniku najveći istarski grad našao se među top 3 u Hrvatskoj, dok je u kategoriji velikih gradova ponovno bio uvjerljivo prvi. I na ovoj listi na prvom je mjestu grad Čabar iz susjedne Primorsko-goranske županije, u kojem je pomoć poduzetnicima iznosila 300 kuna per capita, a tek za kunu veća izdvajanja od Pule imao je Omiš.

Kako piše Gradonačelnik.hr, već u toj pretkriznoj godini 40-ak hrvatskih gradova povećalo je izdvajanja za poduzetnike, pri čemu se u njih 25 radilo o značajnom povećanju, većem od 30 posto, a 16 ih je ove potpore povećalo za više od 100 posto. Pula je i prethodnih godina bila u vrhu liste gradova po ovim izdvajanjima pa je lani samo nastavljen pozitivan trend.

Komentirajući te brojke gradonačelnik Boris Miletić podsjeća da je ulaganje u razvoj poduzetništva jedan od gradskih prioriteta, što je posebno došlo do izražaja u koronakrizi. Tako je lani u sklopu programa "Potpore Pula 2020" poduzetnicima išlo 2,5 milijuna bespovratnih kuna, od čega je više od milijun kuna dodijeljeno 71 novoj tvrtki te gotovo 700 tisuća kuna za 36 poduzetnika iz IT sektora. Miletić ističe da su u proteklih osam godina dodijeljene 872 potpore, ukupno 9,54 milijuna kuna.

- Izražen interes poduzetnika za bespovratnim potporama te činjenica da su sva predviđena sredstva planirana za poticanje razvoja gospodarstva iskorištena do kraja 2020., bude optimizam. Pravovremeno povećanje izdvajanja za bespovratne potpore za čak milijun kuna, što smo na vrijeme planirali u proračunu za 2020., pokazalo se itekako korisnim. Grad Pula je među prvima setom mjera pomoći podržao lokalne poduzetnike i pridonio očuvanju radnih mjesta, kaže Miletić.

Na portalu Gradonačelnik.hr navode da su od izbijanja koronakrize mnogi gradovi povećali izdvajanja za poduzetnike, a rezultat je toga, kao i pomoći od države, da je lani u Hrvatskoj zatvoreno manje tvrtki nego godinu ranije. Tijekom 2019. osnovano je 14.686, a brisana su 10.354 trgovačka društva, dok ih je prošle godine osnovano 11.522, a brisano 9.347, podaci su Ministarstva pravosuđa i uprave.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter