SUPER MODERNA ZGRADA

GLAS ISTRE U NOVOJ MEDICINSKOJ: Neke učionice su trostruko veće, praktikumi su prekrasni, a tu je i uređaj po kojem je škola jedinstvena u zemlji, a košta nekoliko stotina tisuća kuna

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
Nova zgrada, ravnatelj Žagar u kemijsko-medicinskom kabinetu i skupocjena 3D glodalica

Nova zgrada, ravnatelj Žagar u kemijsko-medicinskom kabinetu i skupocjena 3D glodalica


Nakon što je prije mjesec dana otvorena novoizgrađena zgrada Medicinske škole, odlučili smo posjetiti učenike i nastavno osoblje i uz ravnatelja Ivana Žagara provjeriti kako se nastava odvija u novim prostorima i u poboljšanim uvjetima.

- Uselili smo se u nove prostore škole, dobili smo lijepe, prostrane i moderne praktikume. Neke od učionica općeobrazovnog tipa su dvostruko ili trostruko veće od dosadašnjih. Škola sadrži i prekrasne specijalizirane kabinete za održavanje nastave kemije, biologije i fizike. To sve samo po sebi predstavlja kvalitetu, napredak i dodanu vrijednost u odnosu na ono u čemu smo bili prije, istaknuo je Žagar.

Za našeg obilaska prvi je na redu bio praktikum opće zdravstvene njege. Uz nove bolničke krevete, kupatilo za osobe s invaliditetom i lutku na kojoj se uče razni medicinski postupci, nalazi se i sva potrebna oprema nužna za zdravstvenu njegu bolesnika. Učenice su nam demonstrirale postupak uvođenja nazogastrične sonde u nosnicu lutke u svrhu hranjenja i vađenje krvi.

Medicinska škola u Puli (snimio Duško MARUŠIĆ ČIČI)

Jedna od učionica

- Učenici podijeljeni u tri grupe u praktikumu uče najosnovnije zadatke, od toga kako pristupiti bolesniku, namjestiti krevet, okupati bolesnika, kako izvaditi krv, postaviti infuziju, dati subkutanu i intramuskularnu injekciju i drugo. Dakle, ovdje ih pripremamo za odlazak na odjel, rekla je Klara Ibrišagić, nastavnica stručnih predmeta.

Učenici koje susrećemo po hodnicima i učionicama ne skrivaju zadovoljstvo novom modernom školom. Složni su da je lakše učiti u novim prostorima i uz pomoć naprednije opreme. Usto, svatko ima svoj ormarić u koji može ostaviti knjige, bilježnice, medicinske kute ili štošta drugo.

Razgledali smo i kemijsko-medicinski kabinet, najveći od tri takva u školi. U njemu svaki učenik ima na raspolaganju opremljen kutak u kojem se nalaze mikromotori s različitim svrdlima i dodacima. No, prava specifičnost kabineta, pa i cijele škole je suvremeni uređaj - 3D glodalica. Po njemu je, ističe Žagar, pulska Medicinska škola jedinstvena u čitavoj Hrvatskoj. "Kolokvijalno rečeno, to je 3D printer za zube, a košta nekoliko stotina tisuća kuna", dodao je.

Medicinska škola u Puli (snimio Duško MARUŠIĆ ČIČI)

Praktikum za kinezioterapiju

Škola se može pohvaliti i moderno opremljenim medicinsko -biokemijskim laboratorijem, predviđenim za izvođenjem nastave kemije, fizike i biologije. Žagar napominje da je to jedan od najljepših praktikuma koje škola može imati, a nakon što se uvede novi smjer i upišu zdravstveno-laboratorijski biotehničari, to će biti njihov praktikum. U sklopu kabineta nalazi se profesionalni digestor koji, saznajemo od ravnatelja, ima rijetko koja škola.

Praktikum za kinezioterapiju sadrži svu ključnu opremu i rekvizite koje učenici koriste pri rehabilitaciji pacijenata - od pilates lopti, drvenih štapova, švedskih ljestvi, strunjača i utega.

Nova školska zgrada sveukupno ima devet općih i sedam specijaliziranih učionica, tri praktikuma, tri laboratorija, kabinet za nastavnike, knjižnicu i čitaonicu, kuhinju i blagovaonicu, multimedijalni prostor, zbornicu i urede, sanitarije za nastavnike i učenike te ostale prateće prostore. Zgrada je koncipirana kao višekatnica s podrumskom etažom, prizemljem i dva kata, čime su stvoreni prostorni uvjeti za školovanje 400 učenika u 13-16 razrednih odjela u jednoj smjeni. Ono na što škola još čeka su računala i interaktivni ekrani, za koje je javna nabava trenutno u tijeku.

Medicinska škola u Puli (snimio Duško MARUŠIĆ ČIČI)

Blagovaonica i multimedijalna dvorana

- Ono na čemu ćemo u budućnosti raditi, osim daljnjeg brendiranja škole, jest otvaranje novih smjerova. Nadam se da ćemo u travnju objaviti veliku vijest o uvođenju novog smjera zubnih tehničara. To još nije potvrđeno, još je na obradi u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, no signali ministra Fuchsa i njegovog savjetnika koji su bili na otvaranju škole su ohrabrujući. Imamo najsuvremenije opremljen zubotehnički laboratorij i smatramo da ćemo s tim novim smjerom ići u narednu školsku godinu, a onda ćemo nakon toga krenuti na zdravstveno laborantske tehničare, s obzirom da su ta dva smjera najpotrebnija u Istarskoj županiji uz medicinske sestre, kaže Žagar. Usto, dodaje da u velikom broju tradicionalno školuju medicinske sestre i tehničare.

- Trenutno u prvom i drugom razredu imamo po tri razreda medicinskih sestara, a već dugi niz godina i po jedan razred fizioterapeutskih tehničara. Ove godine ćemo istarskom tržištu rado isporučiti i zadnju generaciju primalja. Time postajemo Medicinska škola u pravom smislu riječi, što podrazumijeva školovanje raznovrsnih smjerova, konstatira Žagar.

Podsjetimo, izgradnja nove zgrade Medicinske škole u Puli zajednički je projekt osnivača škole, Istarske županije i Grada Pule, a sama je investicija vrijedna 61,7 milijuna kuna.

Medicinska škola u Puli (snimio Duško MARUŠIĆ ČIČI)

Praktikum opće zdravstvene njege

I na koncu i jedna manjkavost. U zdravom tijelu zdrav duh. Izgleda da se projektanti "najsuvremenije škole u Hrvatskoj" nisu držali ove krilatice budući da nova školska zgrada - nema dvoranu za tjelesni! A koliko je važna tjelovježba prvi bi trebali znati upravo medicinari.

Nastava tjelesnog i zdravstvenog odgoja još se uvijek održava u Sportskom centru Pattinaggio. Ravnatelj Ivan Žagar kaže da će se uskoro pokušati pronaći drugo rješenje. To će, dodaje, biti ili korištenje dvorane koja se nalazi u blizini škole ili izgradnja vlastitog objekta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter