U E-DNEVNIK UPISUJU SE I IZOSTANCI

Ekonomska škola u Puli već u petak počela s nastavom na daljinu, Gimnazijalci se "uključuju" u ponedjeljak SREDNJOŠKOLCI U VIRTUALNIM KLUPAMA PO REDOVNOM ŠKOLSKOM RASPOREDU

| Autor: Borka PETROVIĆ, Zvjezdan STRAHINJA

Na pitanje što je s praktičnom nastavom koja je za učenike Medicinske škole jako bitna, ravnatelj Ivan Žagar kaže da za praktičnu nastavu i tjelesni još uvijek nemaju jasne smjernice iz Ministarstva, ali vjeruje da će se rješenje naći i uhodati tijekom sljedećeg tjedna

 

 

 Ekonomska škola u Puli već je u petak, kao prva u Hrvatskoj, odradila prvi nastavni dan na daljinu!

Uslijed obustave nastave u Istri zbog sprječavanja širenja zaraze koronavirusom, određeno je da srednje škole primjenjuju nastavu "on-line" od ponedjeljka, no učenici pulske Ekonomske škole i opet su bili ti koji su probijali led i prvi iskušali kako funkcionira virtualna nastava. Već u četvrtak morali su se identificirati preko svog školskog računa na uslugu Office 365, da bi u petak u 8 sati, nakon što su se prijavili preko aplikacije Teams i pridružili timu svog razreda, počeli pratiti nastavu.

Zadaci u poruci

Virtualna nastava održana je po redovnom rasporedu sati za petak, uz ograničenu interakciju predmetnih profesora i učenika koji su mogli koristiti osobna računala, mobitele, tablete…

- Radilo se na način da bi nam profesor porukom poslao zadatke, mi bismo ga riješili i vratili ga nazad, ispričali su nam učenici Ekonomske škole.

Isti model primjenjivat će se od ponedjeljka i u pulskoj Gimnaziji. Stručni suradnik, profesor i knjižničar Nikola Vujačić naveo je da je većina škola za rad na daljinu izabrala aplikaciju Teams u sklopu Carneta i usluge Office365, s obzirom da taj sustav već prepoznaje i učenike i profesore. U četvrtak do kasno navečer profesori informatike u Gimnaziji Eva Grujić i Ivica Vojinović te Nikola Vujačić kreirali su u sustavu virtualne razrede, unutar njih razrednici su kreirali virtualne predmete, a jučer su u njih dodavali predmetne profesore i učenike.

- Neki su profesori izrazili želju da budu učenicima vidljivi i video-vezom, neki žele samo klasičan chat, drugi zvučno preko mikrofona. To sve ovisi o individualnim željama profesora. S obzirom na veliku navalu na sustav, mogu se očekivati i poteškoće, ali ne očekujemo ništa dramatično, ništa što ne bismo mogli u suradnji s Carnetom ukloniti u hodu. Tako da za tjedan dana očekujemo da sve funkcionira besprijekorno, kaže Vujačić.

Za ponedjeljak u 8 sati sve će biti spremno, korisnici ne bi trebali imati problema jer sučelje nalikuje kombinaciji klasičnog chata, Facebooka, foruma… Dakle, ništa što bi bilo strano mladim generacijama.

- Svi smo svjesni da virtualna nastava nije isto što i redovna nastava. To je samo kompenzacijska metoda da se ne zaostaje u nastavi u ovoj kriznoj situaciji. I svi se mi želimo što prije vratiti u svoje razrede i klupe, rekao je Vujačić.

Sustav predviđa evidentiranje prisustva učenika. Profesor ne samo da će imati uvid je li učenik "na mreži", nego će biti vidljivo i da li učenik, paralelno uz nastavu, "gugla" po internetu, što će reći da ne prati na satu. Bez obzira što je riječ o virtualnoj nastavi, u e-dnevnik će se upisivati odsutnost, bolovanje, opravdani i neopravdani sati!

- Želimo da virtualna nastava što više nalikuje na pravu nastavu, ali jasno je da je ovo tek njezina osakaćena verzija, zaključio je Vujačić.

Kako će to izgledati pojasnio nam je i ravnatelj Medicinske škole u Puli Ivan Žagar, dodajući da se iz dana u dan nešto mijenja te stalno dolaze novi naputci iz Ministarstva.

- Od ponedjeljka ćemo imati nastavu prema prilagođenom rasporedu. Bit će organizirana virtualna zbornica u kojoj su svi nastavnici i virtualne učionice za svaki razred, unutar koje se nalaze svi učenici iz jednog razreda i nastavnici koji im predaju, i tu se odvija nastava, putem korespodencije, video-fajlova, a nastavnici imaju mogućnost streamanja uživo i sve što treba. Učenicima se daju zadaci, daje im se potrebno vrijeme i onda oni vraćaju odrađene zadatke nazad u učionicu, pojašnjava nam Žagar, dodajući da se u programu točno vidi tko je logiran i prisutan u virtualnim učionicama pa nadoknada nastave neće biti potrebna.

Medicinari bez prakse

Ulazak u virtualne učionice, kaže ravnatelj Medicinske škole, za početak će se odvijati tako što će se postaviti linkovi za svaki razred posebno na službenim web stranicama škole te na društvenim mrežama Facebook i Instagram, kako bi osigurali početnu dostupnost i lakše korištenje tih novih servisa.

Na pitanje što je s praktičnom nastavom koja je za ovu školu jako bitna, Žagar kaže da za praktičnu nastavu i tjelesni još uvijek nemaju jasne smjernice iz Ministarstva, ali vjeruje da će se rješenje naći i uhodati tijekom sljedećeg tjedna.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter