Snimio M. MIJOŠEK
Ovdje će se održavati razne radionice i edukacije, stoga pozivam sve obrazovne institucije, od vrtića do fakulteta, ali i udruge, pučka učilišta da dođu u kuhinju i nauče kuhati autohtona jela. Naravno, s friškim namirnicama kupljenima na tržnici, kazao je direktor Tržnice Renato Perc
Edukacijska kuhinja, opremljena kroz EU projekt KeyQ+, otvorena je jučer u povodu Dana Europe na prvom katu glavne gradske tržnice. Kuhinja će, kako je rečeno na svečanosti otvaranja, predstavljati referentnu točku za profesionalce, turiste i građane zainteresirane za kulturu i gastronomiju našeg kraja. Renato Perc, direktor Tržnice, kazao je da je ideja o kuhinji začeta još prije dvije godine, kada je u sklopu projekta KeyQ otvorena kuhinja na Gortanovom brijegu koja se pokazala vrlo uspješnom te je ovo nastavak toga projekta.
Gastro-turistički itinerar
- Ovdje će se održavati radionice i druge edukacije, stoga pozivam sve obrazovne institucije, od vrtića do fakulteta, ali i udruge, pučka učilišta da dođu u kuhinju i nauče kuhati autohtona jela. Naravno, s friškim namirnicama kupljenima na tržnici, kazao je Perc.
Igor Merlić, direktor Agencije za ruralni razvoj Istre, pojasnio je da je AZRRI bio nositelj projekta, a u njemu su kao partneri sudjelovali Grad Pula i pulska Tržnica, Turistička zajednica Malog Lošinja te četiri partnera iz Italije. Projekt KEYQ+: Kultura i turizam kao ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Italije i Hrvatske, iz programa INTERREG Italija-Hrvatska, sufinanciran je sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Budžet mu je 871 tisuća eura, od čega 85 posto osigurava EU. Pula, kao projektni partner, raspolaže sa 66 tisuća eura.
- Projekt je zamišljen kao međuregionalna suradnja svih projektnih partnera. Na koncu nećemo dobiti samo ovu pokaznu kuhinju, nego i osam referentnih točaka i turistički itinerar koji će povezati sve buduće KeyQ točke, od austrougarske zgrade pulske tržnice i Edukacijskog gastronomskog centra Istre, preko Muzeja Apoksiomena na Malom Lošinju, povijesne zgrade "Brod slobode koji je skrenuo na istok" u Trstu pa sve do Vinske izložbe u Pramaggioreu i srednjovjekovne kuće Casa Artusi u Forlimpopoliju, kazao je Merlić.
U ime pulskog gradonačelnika Borisa Miletića, okupljenima se ponovno obratio njegov zamjenik Robert Cvek navodeći da naš grad i regija, koji su i u svjetskim razmjerima poznati po dobroj hrani, zaslužuju ovakav gastronomski kutak, poželjevši mu puno uspjeha i posjetitelja. Čast da otvori kuhinju pripala je, a kome drugome nego županu Valteru Flegu, koji je iskazao oduševljenje projektom koji spaja povijest, poljoprivredu i obrazovanje.
U sklopu projekta izradit će se, kazao je direktor Tržnice, gastronomski vodič koji će jelovnicima povezati sve referentne točke projekta kroz povijesna razdoblja. Pula će se tako predstaviti nekadašnjim austrougarskim jelima, pripremljenima od lokalnih namirnica. Stari recepti mogli su se jučer provjeriti i na svečanom otvorenju. S obzirom da je svečanost počela u 11 sati, baš u vrijeme marende, kušača je bilo mnogo i jelima su bili više nego zadovoljni. Jela su pripremili učenici Srednje strukovne škole Eugena Kumičića iz Rovinja koji se školuju za kuhare i konobare.
Kuhan jezik od boškarina
- Učenici su danas pripremili kuhan jezik od boškarina sa salatom od kapuza i kimela, kuhane obrazine od boškarina s pečenim zeljem i prahom od mišance, njoke punjene suhim šljivama u vinu sa zabajonom. Ovakvi nastupi iznimna su im prilika da izađu iz škole, da nauče raditi u realnim uvjetima te se, na kraju krajeva, suoče sa stresom kakvog nema u učionici, a jednog će ih dana čekati ako se odluče raditi u restoranu, kazao nam je njihov učitelj kuharstva Tihomir Horvat.