Debljina je uzrokovana bolešću u samo jedan posto slučajeva. Gotovo dvije trećine odraslih i 35 posto djece u dobi od 8 i 9 godina u Hrvatskoj ima prekomjernu tjelesnu masu ili je debelo, kaže dr. Dabović Rac
ilustracija (Arhiva G. I.)
Nedavno je obilježen Svjetski dan debljine koji je proglasila Svjetska zdravstvena organizacija. Savjetovalište za prehranu Službe za javno zdravstvo i promicanje zdravlja pri Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Istarske županije djeluje u Puli, Rovinju, Buzetu, Pazinu, Labinu, Poreču i Bujama, a trenutno traju pregovori oko otvaranja savjetovališta i u Kanfanaru. U protekle tri godine kroz Savjetovalište je prošlo ukupno 3.297 osoba. Iako im je mršavljenje među glavnim motivima, mnogi dolaze da bi promijenili svoje prehrambene navike i time način života učinili zdravijim. U sklopu projekta Đir po Puli, u suradnji sa chefom Davidom Skokom, izrađen je Priručnik o važnosti soli i njenoj umjerenoj konzumaciji. O pretilosti kao globalnom rastućem problemu i njezinim uzrocima, povezanosti pandemije i prejedanja te društvenoj stigmatizaciji ljudi prekomjerne težine razgovarali smo s dr. Olgom Dabović Rac, voditeljicom Savjetovališta za prehranu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.
- Je li pretilost danas jedan od vodećih zdravstvenih problema u svijetu, ali i u Hrvatskoj?
- Debljina je dugi niz godina vodeći i veliki javnozdravstveni problem koji u međunarodnoj klasifikaciji bolesti i srodnih zdravstvenih problema ima i svoju šifru - bolest debljina. Važno je naglasiti da se uz nju vezuju kronične nezarazne bolesti poput kardiovaskularnih bolesti, uključujući infarkt i moždani udar, kronične plućne bolesti, šećerna bolest, zloćudne bolesti i mentalni poremećaji.
- Što najčešće dovodi do pretilosti?
- Uzroci debljine višestruki su i raznovrsni. Međutim, i prekomjerna težina i debljina nastaju zbog neravnoteže između unosa i trošenja energije. Kao glavni uzroci debljine najčešće se, osim nezdravih navika, navode genetski, psihološki, socijalni, kulturološki i drugi čimbenici. Debljina je zapravo uzrokovana bolešću u samo jedan posto slučajeva. U složenom sustavu regulacije tjelesne težine sudjeluje i sustav žlijezda s unutarnjim izlučivanjem, kao i poremećaji lučenja hormona rasta, štitnjače, kore nadbubrežne žlijezde i spolnih hormona. Znanstveno je dokazano da se poremećaji endokrinog sustava češće nalaze u žena i muškaraca s takozvanim centralnim tipom debljine, odnosno kod onih kojima se masno tkivo gomila u području trbuha. Kad je riječ o pretilosti, uvijek je u podlozi jedan nedostatak samopoštovanja, nesigurnost, problemi vezani uz neuspjeh. No, naš naglasak je uvijek na prevenciji.
- Koliko često ljudi vode borbu s emocijama preko hrane?
- Često se tu radi o začaranom krugu. U nemogućnosti da riješe određene probleme, ljudi nerijetko zbog nesigurnosti, ljutnje, tuge ili niskog samopoštovanja pribjegavaju prekomjernom unosu hrane. Nekada su se problemi rješavali unutar užeg kruga obitelji, prijatelja, rodbine i ljudi koji su mogli dati neku vrstu podrške. Ljudi su više komunicirali i na taj način rješavali svoje probleme. Živimo u suvremenom svijetu, individualiziranom, trendovi su takvi da često puta zatvaramo oči i pred vlastitim problemima, a kamoli pred tuđim i mislim da puno suvremenih zdravstvenih problema leži i u tome.
- Statistike su strašne po pitanju prekomjerne težine i debljine u odrasloj populaciji i na svjetskoj razini i u Hrvatskoj. Što je s djecom?
- U SAD-u 65 posto stanovnika ima prekomjernu tjelesnu masu, a 31 posto je debelih. U Europi više od 40 posto odraslih ima prekomjernu težinu, a debelo je oko 20 posto. U Hrvatskoj prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu ima gotovo dvije trećine odraslih. Rezultati istraživanja iz 2018. i 2019. godine pokazuju da 35 posto djece u dobi od 8 i 9 godina ima prekomjernu tjelesnu masu i debljinu. Na nacionalnoj razini problem debljine je veći kod dječaka nego kod djevojčica. U usporedbi s istraživanjima prethodnih godina, nije došlo do značajnijeg porasta debljine u djece, ali nažalost, svako treće dijete ima problem prekomjerne težine, a time i velik rizik da u odrasloj dobi razvije neku od kroničnih nezaraznih bolesti.
- Koliko su pandemija i zatvorenost (lockdown, česte izolacije) te tjeskoba utjecali na prejedanje?
- Tijekom pandemije je cjelokupna populacija bila tjelesno manje aktivna, što svakako nije dobro jer ionako se sve dobne skupine nedovoljno bave tjelesnom aktivnošću. Zbog psihološkog aspekta pandemije, prisutnog straha i zabrinutosti, mnogi su tijekom izolacije konzumirali pretjerane količine hrane.
- Koliko je riječ 'debljina' politički nekorektan izraz? Većina ljudi ga izbjegava koristiti.
- Sociološki gledano, često je nekorektno upotrebljavan izraz. No, s druge strane, profesionalna savjest nam nalaže da moramo ukazati na problem, ali je pritom važan način na koji to radimo. Rješavajući problem i pomažući tim ljudima, pacijentima, smanjujemo jaz između sociološke stigme i neprihvaćanja te doprinosimo uspješnom svladavanju prepreka u kontroli tjelesne težine, ali pritom je jako važan multidisciplinarni pristup.