TRADICIJA UZ FERALE

Čarobna vožnja koja prisjeća na povijest Rovinja


I ovog četvrtka tradicionalno je organizirana vožnja batanama s feralom koja mnogobrojne turiste upoznaje s bogatom prošlošću našeg ribarskog gradića, a građane Rovinja na tu povijest ponovno podsjeća.

Brodica ravnoga dna

Kako saznajemo u informacijama dobivenim od "Kuće od batane", podrijetlo imena "batana" dolazi iz talijanskog "battere" što znači udarati, a asocira na zvuk udaranja njezina ravna dna o valove. Batane čine veliki dio rovinjske prošlosti. Naime, batana je bila tipična ribarska brodica koju je gotovo svaka rovinjska obitelj imala, što ju je učinilo jednim od najznačajnijih obilježja grada. Ova drvena brodica ravnoga dna upravo zbog toga najvjernije portretira prošlost Rovinja.

Ovaj čaroban, i kao takav, nezaboravan događaj započeo je u 19.30, kada je šest batana sa svojim putnicima krenulo s Malog mola kraj glavnoga gradskog trga. Rovinski Mali mol, kako saznajemo sa službenih stranica Ekomuzeja "Batana", izgrađen je u srednjem vijeku, a mnogi ga pamte kao mjesto gdje su se privezivale brodice rovinjskih ribara, a uz kojega su, osim duž rive, i danas privezane sačuvane batane.

Otisnuvši se prema Velikom molu, a zatim i duž stare gradske jezgre, posjetitelji su mogli uživati u zalasku sunca koji ovaj običaj čini zaista veličanstvenim, a sveukupnoj atmosferi pridonijeli su i Bitinaduri KUD-a "Marco Garbin" koji su nas zabavljali s jedne od batana. (Aleta BRATTONI)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU OD SUBOTE

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter