Cijene su nam fenomenalne. Na svijetu nema ovoga što imamo mi, a mislim da nas najgore tek čeka. Kod nas ništa ne ide nula zarez nešto nego od 25 posto naviše. Pišu da je hrana poskupjela 2,5 posto, ma dajte molim vas! A za blagdane ćemo podijeliti troškove u obitelji, kaže Ksenija Babin
Izobilje na merkatu, ali ne i na trpezi (Snimio Milivoj Mijošek)
Nakon nekoliko sušnih dana, na pulskoj tržnici jučer je konačno počeo muving. Valjalo je kupiti namirnice za blagdansku trpezu koja će, kako čujemo, biti siromašnija nego što je to bilo ranijih godina.
Neki doduše, "ne pitaju za novac", dok drugi, a takva je većina, broje svaku kunu. Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, kaže da tradicionalna potrošačka košarica za tročlanu obitelj ove godine iznosi oko 2.500 tisuće kuna.
"Ona malo manje tradicionalna je negdje oko 1.500 kuna, dok je ona najsiromašnija, ali doista siromašna između 500 i 600 kuna, što znači da neki ljudi neće moći potrošiti niti tih 500 kuna i to je ono što jest problem”, izjavio je Sever.
Građane Pule pitali smo kakva će im biti blagdanska košarica i koliko namjeravaju potrošiti.
- Vrlo malo jer je mirovina jako mala, nemam nikakve dodatke i božićnicu, a na trpezi si želim sarmu i malo kolačića. Za Božić želim sunce jer je sve ovo oko nas tmurno i ružno. Ovo nije život, kazala nam je Ema Prenc.
Nažalost, u jutarnjoj šetnji gradom nismo naišli na veliki optimizam.
- Za Božić ima vremena, a volio bih imati više zdravlja nego bogatstvo blagdanske trpeze. Sve je ionako skupo. Trgovci kažu da nije, onima na tržnici ništa nije preskupo, ali nama koji kupujemo ipak jest. Za Božić čekam akcije, nekada budu zadnji tren pa ih iskoristim.
Jedno žensko društvo koje je pilo kavu kazalo nam je da cijene znaju varirati te da trebamo biti virtuozi i uspoređivati ih od trgovačkog lanca do trgovačkog lanca. Treba pripremiti domaću francusku salatu, kupiti cijelu kokoš pa je samostalno tranširati jer u komadima košta više, a tako je i s ostalim mesom koje namjeravate koristiti i jesti.
Ivan Franjul kaže da će potrošiti koliko ima. Cijene su za kupce uvijek visoke, a za prodavače male. Cijene rastu puno više nego što ljudi misle, kazao je Ivan.
Jadranka Rojc (lijevo na slicI)
- Cijene su otišle u nebo, posebno za naše penzije. Kupila sam si piletinu koju ću ispeći s krumpirima. Umjesto purice, bit će druga ptica, riješen problem, nemam za purana i odojak. Cijene su stvarno visoke, doduše ima i nekih koje se nisu mijenjale, kazala je Jadranka Rojc.
Na Badnjak će se na meniju naći riba.
- Kupila sam malo ribe, a cijene su nam fenomenalne. Na svijetu nema ovoga što imamo mi, a mislim da nas najgore tek čeka. Kod nas ništa ne ide nula zarez nešto nego od 25 posto pa naviše. Pišu da je hrana poskupjela 2,5 posto, ma dajte molim vas! A za blagdane ćemo podijeliti troškove u obitelji, kazala je Ksenija Babin.
Ksenija Babin
- Ljudi ne kupuju u ovo blagdansko vrijeme više nego inače. Cijena prosječne potrošačke košarice porasla je u posljednjih šest mjeseci, što primijetim po svom osobnom kućnom budžetu i sigurno je potrošnja tisuću kuna viša. Cijene benzina, voća ili najobičnije paštete porasle su, ali i kruha i salame, a plaće nisu narasle tisuću kuna, kazala nam je Adriana Kovač, trgovkinja u Kumparički.
Adriana Kovač
Blaženka Špoljarić veli da je već kupila odojak i suhe kolače, a jedan je i ispekla. Na poklone ću potrošiti oko 500 kuna, a na hranu tisuću, kaže ona.
Blaženka Špoljarić
Druga gospođa veli da će trošak svakako biti manji od tisuću kuna. Treća domeće: "Šlepam se kod mame". Četvrta pak kaže da ne razmišlja o novcu, onda dodaje da će jesti pasutice i bakalar. Badnjak i Božić su joj, kaže, isto.
U mesnicama na središnjoj tržnici jučer nismo primijetili veće količine odojka koji se prodavao po psiholoških 39,9 kuna za kilogram. Ipak, u jednoj škrinji vidjeli smo skrivene odojčiće, ali mesar znakovito veli da su već rezervirani. Purica je stajala 50 kuna, a patka 60. Najjeftinija varijanta bilo je pile za 19 kuna po kilogramu, odnosno 35 do 40 kuna po komadu. U drugom pulskim mesnicama odojak je pak dosezao cijenu i do 54 kuna, a kilogram janjetine cijenio se 82 kune. Teletina je pak bila samo za one dubljeg džepa - 110 kuna po kili.
Kupovala se i zelenjava, pa je tako za mac korijenja za juhu trebalo izdvojiti deset kuna, salata se nudila po 16. Radič je koštao od 26 do 30, kelj od 8 do 10, krumpir od 7 do 10, a kapula 10 kuna.