Za nedjelju poslijepodne najavljen prosvjed

ANONIMNA ORGANIZATORICA PORUČILA: Želim da se pomogne djeci u pulskom Domu, da se ne ponavlja zlostavljanje!

| Autor: Marica KOŠTA
Danilo MEMEDOVIĆ

Danilo MEMEDOVIĆ


Neka od te djece niti nisu problematična, već su ondje završila zbog običnih pubertetskih gluposti zbog kojih su se njihovi roditelji obratili Centru za socijalnu skrb pa su ih smjestili u dom. Iz priča korisnika proizlazi da bi tek tada, dolaskom u dom, ta djeca krenula krivim putem, veli organizatorica koja želi ostati anonimna

Nakon što se u pulskom Domu za odgoj djece i mladeži proteklog mjeseca ponovno dogodilo brutalno zlostavljanje maloljetnog štićenika, o čemu su izvijestili svi mediji i nakon što su nadležni izvijestili da su poduzeli sve što je u njihovoj ingerenciji, čini se da građani smatraju da su potrebni dodatni napori kako bi se stanje u domu popravilo. Stoga će se u nedjelju od 16 do 20 sati ispred Doma za odgoj djece i mladeži Pula u organizaciji osobe koja zasad želi ostati anonimna održati mirni prosvjed.

Loši uvjeti života

- Majka sam i bojim se za sigurnost svog djeteta, a istovremeno mi nije cilj da imam svojih pet minuta slave već da kao čovjek koji ima osjećaje pokaže da ih ima i prema toj djeci u domu, veli organizatorica.

- Na organiziranje prosvjeda potaknuli su me medijski napisi i video koji sam pogledala u emisiji Provjereno o zlostavljanom dječaku. Osim toga, prije 17 godina išla sam u školu s jednim dečkom koji je bio smješten u dom, (ne u ovaj već jedan drugi popravni dom) i u njemu je ubijen. Osobno, nisam bila korisnica doma, niti je to bilo moje dijete, no od korisnika sam čula priče koje ukazuju na potrebu da pomognemo toj djeci. Osim sadašnjih, javili su mi se nekadašnji štićenici s pričama o lošim uvjetima života, o općenito vrlo lošoj situaciji u domu. Javio mi se i jedan dečko koji je nekada bio štićenik i kao takav je tamo zlostavljan, a javila mi se i jedna bivša korisnica koja danas ima 50 godina, veli organizatorica prosvjeda.

Na pitanje što smatra najvećim problemom doma odgovara: "Problem je očito u svemu. Postoji i manjak financijskih sredstava. Tako u domu nema kamera, a trebalo bi ih biti s obzirom na sve što se tamo događa. Navodno djeca dobivaju mjesečno po jedan gel za tuširanje. Dakle, nema novaca za njihove potrebe…"

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter