U PULI OSNOVANA PRVA PODRUŽNICA STRANKE GLAS

ANKA MRAK TARITAŠ: U vladajućoj koaliciji nije raskol nego igrokaz

(D. MEMEDOVIĆ)

(D. MEMEDOVIĆ)


Amsterdamskoj koaliciji možda pristupe i umirovljenici Silvana Hrelje. Koalicija je otvorena, oko nje nisu postavljene ograde i zidovi. Tri parlamentarne stranke - IDS, HSS i GLAS, potpisat će koalicijski sporazum 8. prosinca. Iza toga potpisat ćemo i pojedine sporazume sa strankama koje nisu parlamentarne, poput PGS-a, naglasila je predsjednica GLAS-a, Anka Mrak Taritaš

Predsjednica stranke Glas Anka Mrak Taritaš danas je u Puli prisustvovala sjednici Vijeća prve podružnice te stranke u Istarskoj županiji na kojoj je za predsjednika izabran Ivan Nekić, vijećnik pulskoga Gradskog vijeća.

- U Puli smo radi osnivanja naše prve podružnice u Istri i jako me veseli što se Glas može čuti i na ovom području. Ovom aktivnošću zaokružit ćemo osnivanje podružnica koje smo ove godine planirali. Na terenu smo našeg koalicijskog partnera IDS-a i nije nikakva tajna da smo u zadnjoj fazi formiranja koalicije za paket izbora koji počinju izborima za Europski parlament, a nakon toga slijede predsjednički i parlamentarni. Znamo da je IDS na lokalnoj razini još uvijek u koaliciji s HNS-om iz koje je većina nas istupila. Međutim tu neće biti nikakvih problema s obzirom da smo svjesni da se radi o dogovorima iz nekih prošlih vremena i ne bi bilo ni korektno očekivati da oni takve sporazume ne poštuju, kazala je Mrak Taritaš.

Koalicijski sporazum

Amsterdamska koalicija je, podsjetimo, još uvijek neformalna grupacija stranaka koju čine IDS, Glas, HSS i PGS, a koje dovršavaju pregovore o koalicijskom sporazumu i programu za zajednički izlazak na izbore za Europski parlament. Sporazum planiraju svečano potpisati 8. prosinca u Zagrebu. Upravo Glas i IDS su temelj ove političke suradnje i platforme koju je zbog slučaja Jakovčić - Končar krajem ljeta napustila stranka Pametno Marijane Puljak, ali su u nju nakon toga ušli HSS i PGS.

Na pitanje je li koalicijska platforma zatvorena ili je još otvorena za eventualne partnere, Mrak Taritaš je jučer u Puli istaknula kako je otvorena te da oko nje nisu postavljene ograde i zidovi.

- Za početak ćemo tri parlamentarne stranke IDS, HSS i GLAS, potpisati koalicijski sporazum, a iza toga ćemo potpisati i pojedine sporazume sa strankama koje nisu parlamentarne, poput PGS-a koji je tu među prvima, naglasila je predsjednica GLAS-a. Vrlo blizu pristupanju toj inicijativi je i Hrvatska stranka umirovljenika, no potvrda hoće li se i stranka koju vodi Silvano Hrelja pridružiti ovom političkom bloku trebala bi stići u narednih nekoliko tjedana.

Koalicija je naziv dobila po inicijalnom sastanku koji je održan u Amsterdamu u prosincu prošle godine. Inicijativa je prerasla u međuvremenu u blok lijevog centra koji će definitivno zajednički nastupiti na izborima koji predstoje. Prvi ispit nove koalicije trebali bi biti europski izbori, no definitivna kadrovska križaljka kad je Amsterdamska koalicija u pitanju još nije sklopljena već se na njoj radi. (Milan PAVLOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter