Đir po tržnici i ribarnici

Ponude ima, ljudi nema: Izmakao se život iz grada, pust je i mrtav

| Autor: Jelena Milović
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


Prošetati do pulske tržnice uvijek je zabavno na svoj način. Za razliku od naših sugrađana koji se na ovo mjesto ciljano upute zbog kupovine, naš je zadatak da vidimo kako živi zelena tržnica kroz sinergiju prodavača i kupaca, ali i što se nudi te po kojim cijenama.

Prodavači se međusobno jako dobro poznaju pa u, čini se, sve dužim pauzama između dolaska kupaca, komentiraju neka društvena događanja, ali i nezaobilazne reality emisije, što je upravo bio trenutak kad smo i mi naišli. Pa ima li poveznice između takvih emisija i tržnice, pitamo ih.

Reality vs. tržnica

- Uvijek ima neke poveznice, a čini se da je u središtu svega prodaja, šale se oni. A njihova prodaja ide pomalo; moglo bi biti bolje, vele nam.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

- Nema kupaca. Razlog je i parking, ali čini se samo jedan od više njih. Izmakao se život iz grada, pust je i mrtav. Najfrekventnije vrijeme je na tržnici između 10 i 11 sati, kad ljudi izlaze na marendu. Stvarno ima svega. Neki se žale na cijenu, neki ne. Kako ki može; sve ovisi koliko tko ima u 'žepu'. Nije nam hladno, sve je dobro dok nema bure, opisuju nam dvije prodavačice ukratko što se događa u ovom djelu grada.

Na tržnici stvarno nema čega nema; čak možete kupiti i pšenicu za blagdane u tegli, a to ćete platiti 2 eura. Pažnju nam je privukao i koncentrat chili ulja za 10 eura, od 100 mililitara.

- To je chili papričica u maslinovom ulju. Može se koristiti dvije godine i dopuniti uljem, pojasnila nam je prodavačica.

Domaći batat platit ćete 4 eura, koliko košta i brokula te cvjetača. Za euro jeftinije doći će vas domaća crna rotkva, cikla, kao i mrkva za kilogram. Domaći kupus za kilogram košta 2 eura, a domaći poriluk duplo više - 4 eura. Za domaći češnjak izdvojit ćete 70 centi za komad, a korijen hrena čak 15 eura za kilogram koliko dođe i rukola. Cijena domaćeg krumpira je 2 eura, koliko ćete platiti i prokulice za pola kilograma.

Špinat košta 4 eura, koliko dođe i blitva za kilogram. Kelj je nešto jeftiniji i dođe 3 eura za kilogram. Kilogram zelene salate košta 5 eura, a pomikaki 2 eura. Mac raštike košta 1 euro. Sitno očišćeno zeleno povrće (matovilac, rokula, salatina, baby špinat, mladi luk) košta uglavnom 1,5 euro za 100 grama, a radić 4 eura za kilogram. Brokula se može kupiti za 3 eura, a domaći limun cijene na tržnici 6 eura za kilogram.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

Božićni aranžmani

Tržnicu su trenutno uljepšali blagdanski aranžmani koji se mogu, ovisno o veličini, kupiti za 6, 8, 10, 15 ili 20 eura. Svaki drugačiji, estetski ugodni oku, ali i dosta trajni.

- Ide prodaja, jer ljudi kažu da su dosta jeftini i lijepi. Na groblju traju do trećeg mjeseca, a u kući, ako ga zalijevate, može potrajati cijeli siječanj. Nema puno onih koji izrađuju ovakve aranžmane, tako da vjerujem da zato ima i interesa, prepričala nam je prodavačica na ovom posebno lijepom štandu.

Put nas je odveo i do pulske ribarnice koja se ne može požaliti da manjka s ponudom ribe i morskih proizvoda. S kupcima je, pak, potpuno druga priče.

- Ponuda je odlična, ali potražnja je katastrofa. Nije ni da ne kupuju, nego je ribarnica prazna od ljudi. Pitanje je hoće li biti posla prije Badnjaka. Ljudi nema, jer su po centrima. Nekad su dolazili popiti caffe, nešto pojesti, nekad nešto kupiti, a sad je sve zamrlo. Meni je jako žao što se život izgubio iz grada. Potonuli smo.

Riba je svježa i lijepa i nije u tome problem, pa čak ni u cijeni. Zna nam se dogoditi da ljudi zovu i naruče, pa samo pokupe s ribarnice, ali to je uglavnom to. Sve se vidi iz priloženog, izjadala nam se jedna od prodavačica i nije u tome usamljena.

Problema s parkingom svjesni su i na ribarnici pa i tu adresiraju dio razloga slabe prodaje, kao što to čine njihove kolegice i kolege s tržnice u susjedstvu.

I ponuda doista jest izdašna, a cijene, koje nećemo kritizirati, slične su onima koje su prisutne već neko vrijeme na ribarnici. Oslić je 7 eura, živi škampi koštaju 30 eura za kilogram, muzgavac je 10 eura, a arbun 8 eura. Patarače su po 6, sipice 10 eura za kilogram, orada 8, brancin 10, ali i skuplje - 12 eura za kilogram. Kilogram lignji košta 20 eura, kadel po 13, rep kozice 22 eura za kilogram, mol 8 eura, folpi po 10 eura te sipa po 13 eura za kilogram.

U ribarnici smo našli i svježu sardelu po 3,5 eura za kilogram. Raža košta 12 eura za kilogram, a rumbac 5 ili 8 eura. Tuna i zubatac su po 20 eura za kilogram, koliko dođe i švojat. Losos košta 24, a kapesante 22 eura za kilogram. Na ribarnici ima i hobotnice koju ćete platiti 20 eura za kilogram.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter