Đir po markatu i ribarnici

Posao drastično pada s vremenskim (ne)prilikama

| Autor: Jelena Milović
(Snimila Jelena Milović)

(Snimila Jelena Milović)


Kiša ne smeta svakom poslu, ali ako vam se djelatnost odvija na otvorenom, nema načina da zbog nje ne osjetite pad prometa. Ovih dana kiša je i više nego prisutna u Puli, a prodavači na tržnici, doduše ne svi, zauzeli su svoja mjesta na štandovima kako bi oni najuporniji, a rjeđi kupci, izabrali robu upravo s njihovog.

Tržnica odmah poprimi posve drugačiji izgled, a ne možemo se oteti dojmu, svojim jesenskim odrazom manje je impresivna od nedavnih dana kojih se i sad svježe prisjećamo. Osim trgovaca, na otvorenom smo se, dakle, našli i mi kako bi se i sami uvjerili koliko kiša utječe na prodaju, ali i pogledali cijene nekih od artikala zelene tržnice.

Manevriranje s kišobranom i špežom

- Naravno da posao ide slabo po ovakvom vremenu. Teško je manevrirati s kišobranom i vrećicama špeže; pogotovo našim umirovljenicima. Ni ja ne bih izašla po ovom vremenu da ne moram. Zna se što se radi po ovakvom vremenu; skuha se kava, pogleda neki film i promatra kišu kroz prozor, kroz smijeh nam veli jedna od trgovkinja, nimalo rezignirana; više onako pomirena sa sudbinom.

(Snimila Jelena Milović)(Snimila Jelena Milović)

I doista, osim rijetkih štandova, kupaca je bilo taman toliko da ne kažemo da nije bilo nikoga. Da posao padne u ovakvim danima, nije nikakvo iznenađenje ni samim trgovcima, ali radit se mora, deviza je naših sugovornika na tržnici. Mora se reći i da ponuda u toj slici ipak odudara od posjećenosti, jer je ona dovoljno šarena i bogata da bi se za svakoga našlo ponešto. Cijene su nekako usklađene već neko vrijeme i tu nema nekih većih promjena.

Mladi krumpir platit ćete 2 eura, dok je rajčica po 4 eura za kilogram. Mahunu ćete na tržnici platiti 6 eura, a krastavac duplo manje - 3 eura, koliko košta i kilogram malancana. Kilogram blitve stoji 4 eura, koliko košta i poriluk, a kukuruz će vas koštati 4 eura za kilogram. Kilogram paprike možete kupiti za 2 eura, a salatu hrastov list za 5 eura. Mladi fažol na tržnici košta 6 eura za kilogram, a mladi kelj 3 eura. Mlada endivija je na tržnici po 4 eura, a češnjak ćete po komadu platiti pola eura ili 0,50 euro centa.

(Snimila Jelena Milović)(Snimila Jelena Milović)

(Snimila Jelena Milović)(Snimila Jelena Milović)

Što se tiče voća, na pulskoj tržnici neretvanske mandarine možete kupiti za 2,5 eura po kilogramu, koliko košta i kilogram šipka ili nara. Zadovoljstvo uživanja u slatkim, tvrdim šljivama, platit ćete 3 eura za kilogram, a domaćeg kivija euro više - 4 eura.

Na ribarnici, premda unutar pulske tržnice, gdje kiša ne prijeti direktno, slika vrlo slična. Ni trgovaca nema u punom sastavu, a i ponuda je nešto oskudnija, jer kiša jednostavno neminovno utječe na ovaj dio grada. Jedna trgovkinja nam veli vrlo slično kao njena kolegica s markata; da nije dan za kupovinu i da posao drastično pada s vremenskim (ne)prilikama, što je nimalo ne čudi. Njen kolega veli da će ovih dana i ponuda ribe biti u skladu s deficitom sunca i cjelokupnom vremenskom prognozom - nešto oskudnija. Naravno, zato što će ribarima biti nemoguć izlazak na more. Međutim, dojam je da na ribarnici ipak ima ponude koja bi mogla zadovoljiti sladokusce, ali prodaja jednostavno šepa. Stoga nije naodmet reći što ovih dana u ribarnici možete pronaći i po kojoj cijeni, ako ste se ipak odlučili za riblji menu.

(Snimila Jelena Milović)(Snimila Jelena Milović)

Mala i plava riba nema konkurenciju

Barbun košta po 10 eura, a ako pak preferirate napraviti brodet, ribu ćete za njega platiti 15 eura po kilogramu. Morski pas - kadel stoji 12 ili 13 eura za kilogram, ovisno o štandu, i izgleda vrlo primamljivo. Ništa manje primamljivog izgleda je i lignja koju ovisno o veličini možete kupiti od 20 do 25 eura za kilogram. Muzgavca ćete platiti 8 eura za kilogram, a oradu i brancin od 10 do 12 eura, za težinu od 200 do 300, odnosno 300 do 400 grama. Losos košta 23 eura, sipa 13 eura, a tuna 20 eura za kilogram.

(Snimila Jelena Milović)(Snimila Jelena Milović)

Pažnju nam je privukla grdobina, u svoj svojoj veličini i impresivnom izgledu, za koju ćete platiti 25 eura za kilogram. Sve je to u ponudi i čeka svog kupca, ali onog čega nema, a išlo bi k’o ludo, govori nam ovaj trgovac, su sardele. Jeftinije i zdravo i dalje je dobitna kombinacija pulske ribarnice, nauštrb svih ostalih morskih kapitalaca koji se na štandovima gotovo uvijek mogu pronaći. Mala i plava riba, po svemu sudeći, nema konkurenciju.      

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter