Đir po mrkatu i ribarnici

Domaći ulov čini do 40 posto ponude: Paragvajka iz Pomera i riba čak iz Argentine

| Autor: Zoran Oljača
(Snimio Zoran Oljača)

(Snimio Zoran Oljača)


Paragvajka ili paragvajac, Talijani je vole zvati tabacchiera, na pulskom se markatu prodaje iz pomerskog uzgoja. Riječ je o vrsti breskve koja potječe od prirodne mutacije koja je nastala u Kini, a prodavačica nam kaže kako ima okus kao i obična breskva.

Cijena joj je četiri eura za kilogram, a isto toliko potrebno je izdvojiti i za nektarinke. Na susjednom banku nektarinke se prodaju za 3,90 eura. Košarica smokvi dođe pet eura, a isto toliko stoji košarica s jagodama. Za kilogram crnog grožđa potrebno je izdvojiti 2,90 eura. Kilogram muškata košta pet eura, dok se, ovisno o veličini vezice, čili uzgojen u Pomeru prodaje se jedan ili dva eura. Za kilogram kukuruza potrebno je izdvojiti četiri eura, a za vezicu mente ili timjana jedan euro.

(Snimio Zoran Oljača)(Snimio Zoran Oljača)

U našem obilasku pulske ribarnice dvije prodavačice koje prodaju inćune odnosno sardone po pet eura za kilogram, kažu da je riječ o domaćem ulovu. Na naš upit koliko se u ribarnici otprilike prodaje riba izlovljena u Jadranu, odgovaraju jako malo. Naime, prema njihovoj procjeni u pulskoj ribarnici prodaje se samo 30 do 40 posto ribe iz domaćeg izlova. Dodale su da riba iz uvoza stiže iz Španjolske, Francuske pa čak iz daleke Argentine.

Za kilogram domaće lignje jučer je trebalo izdvojiti 21 euro, za kilogram kuhanih kozica 14 eura, a za također kuhanu hobotnicu 15 eura. Orade, ovisno o veličini, cijene se po 12 ili 13 eura za kilogram, a isto je i kada je u pitanju brancin. Za kilogram šaraga, ribe koja u narodu nema drugog imena, bilo je potrebno izdvojiti 30 eura za kilogram. Tuna se prodavala za 20 eura, a cijena lososa bila je 24 ili 24 eura za kilogram. Sipa je koštala 13, a grdobina 25 eura. Naišli smo i na jednog kovača ili u narodu poznatog šampjera. Inače, rijetko ga se nađe na banku ribarnice, a cijena mu je vrtoglavih 45 eura za kilogram. Pa tko voli, nek’ izvoli.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter