Đir po mrkatu i ribarnici

Angurija iz Jadreški prodano upola manje nego lani, a kupuju ih uglavnom stranci

| Autor: Zoran Oljača
(Snimio Zoran Oljača)

(Snimio Zoran Oljača)


Pulska je ribarnica u petak ujutro bila krcata kupcima. Ponuda je bila obilna, a i kupovalo se. Od divlje do uzgojene ribe na štandovima je bilo i dosta školjaka. Divlji zubatac prodavao se po cijeni od 35 eura po kilogramu, a onaj iz uzgoja po 25 eura. Brancin se kretao oko cijene od 20 eura, a kozice su koštale od 20 do 22 eura za kilogram. Losos se prodavao po cijeni od 23 eura, a cijena romba bila je 28 eura po kilogramu.

Cijena pedoća od 4 eura, od prošlog tjedna, popela se za jedan euro. Orada je koštala 14 eura po kilogramu, dok se sipa prodavala za 16 eura po kilogramu. Škampi su bili 33 eura. Cijena svježe lignje kretala se od 20 do 23 eura po kilogramu. Trilja se prodavala po cijeni od 8 eura, a isto toliko bilo je potrebno izdvojiti za zere. Već skuhani rakovi prodavali su se za 15 eura po kilogramu, vongole su bile 12 eura, a kapesante su išle za 22 eura.

(Snimio Zoran Oljača)(Snimio Zoran Oljača)

Prve sadnice stigle su i na pulski markat. Vrijeme oko Velike Gospe razdoblje je kada poljoprivrednici kreću sa sadnjom povrća i voća, no, ono što doznajemo jest, sa zasad jedinog štanda na pulskom markatu, da ljeto, sa svojim velikim vrućinama, vlasnicima OPG-ova stvara golem problem. Toplinski su valovi sve duži, a kiša ne pada u dovoljnim količinama.

Sadnice na pulski markat stigle su iz poljoprivrednog proizvođača cvijeća i presadnica sa pulske Stoje. Za sadnicu endivije potrebno je izdvojiti 0,20 eura, kavolo ima istu cijenu, a tako je i s ostalim sadnicama kristalne salate, najmanje zahtjevnog povrća kojeg jedemo tijekom cijele godine - radiča te domaće raštike, crvenog i običnog kupusa, karfiola i brokule.

(Snimio Zoran Oljača)(Snimio Zoran Oljača)

Inače, grožđe muškat prodavalo se po cijeni od 5,5 do 6,5 eura po kilogramu. Cijena marelica kretala se na razini od 4,5 do 5 eura po kilogramu. Kivi se prodavao za 6 eura, a slatka kruška po cijeni od 4 eura. Nektarinke su bile 4,90 eura po kilogramu. Za 1,5 eura prodavala se lubenica proizvedena u Jadreškima, a dinja po dva eura za kilogram. Od simpatične prodavačice OPG-a iz Jadreški doznali smo da joj je najveća angurija imala 22,5 kilograma. Rekla nam je da domaće angurije i dinje pretežno kupuju stranci. Međutim, nije zadovoljna s ovosezonskom prodajom. Prodaja angurija, ovog ljeta, pala je za 50 posto.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter