Ove godine novost je vlakić koji vozi oko centra i raspored kućica na pet lokacija, a ne samo na Giardinima. Nudi se doista svašta, od kobasica i burgera do egzotičnih jela
Danas je počeo Advent u Puli, a najveće novosti u odnosu na prošle godine su vlakić koji će voziti oko centra grada i kućice rasprostranjene na više lokacija (Forum, Danteov, Park grada Graza, Portarata i Giardini), a ne samo na Giardinima.
Kućica je 18 i u njima se nude, kako smo provjerili, razne delicije. Odmah kod Zlatnih vrata smjestila se adventska varijanta legendarnog Uliksa, čiji vlasnik Stefan Bimbašić kaže da je jedva dočekao početak Adventa.
- Jela koja ćemo pripremati biti će na bazi domaćih istarskih delicija. Od maneštre do kapuza. Biti će tu i kuhano vino, te Sette Monti gin, ali i brojna iznenađenja, kazao je Bimbašić.
Arboretum Pub iz Fažane drugi put sudjeluje na pulskom Adventu, a Blanka Miletić ističe da se njihova kućica i ove godine nalazi na Giardinima, ispod kule, odnosno nasuprot kipa Mate Parlova, a zove se Arboretum Jingle&Mingle.
- Odlučili smo se, zapravo, vrlo jednostavno i bez razmišljanja - jedva smo čekali. Prije dvije godine smo sudjelovali prvi put, a kako prošle godine nije bilo adventskih događanja, ove se s velikim optimizmom radujemo Puli, blagdanskom ugođaju i našim posjetiteljima, kazala je Blanka
U ponudi će se naći ono po čemu su nadaleko poznati, a to su burgeri, a ove godine će se prvi put predstaviti i domaćim kobasicama u brioche pecivu, i to u čak tri varijante.
- Što se burgera tiče, izdvojili smo Baladur s domaćim ombolom i grilanim škripavcem, Farmer sa džemom od pancete i BBQ umakom, Enterprise sa peperonatom i jajetom, Kapuz sa coleslaw salatom i dimljenim sirom. Svi naši burgeri su od 100 posto junećeg mesa u mekanom brioche pecivu. Kobasice ne radimo u klasičnim varijantama, već nudimo tri neobične kombinacije nazvane jednostavno K1, K2 i K3. K1 je kobasica u pecivu sa džemom od pancete, kiselim krastavcima i BBQ umakom, K2 sa n'dujom, karameliziranim lukom i peperonatom, a K3 sa coleslaw salatom, dimljenim sirom i komadićima pancete, ispričala je Blanka.
Na Giardinima su smještene i popularne Nadine fritule, a parsto metara dalje, na Forumu, pored klizališta, Đoni Bučaj iz ugostiteljskog obrta Agrippina nudit trganu svinjetinu u pecivu, kranjske kobasice, domaću sarmu i bruger.
The Kitchen by Gastro Klub iz Pule nalazi se pak na pola puta, u Parku Grada Graza.
- Prvi put smo se odlučili sudjelovati na pulskom Adventu. Veselimo se blagdanskom ugođaju i posjetiteljima koji će moći probati i ove godine nešto novo. Za početak idemo s našim burgerom koji je posebno dizajniran, od peciva do 100 posto junećeg mesa i ostalih tajni naše male kuhinje. Nadalje imamo istarsku kobasicu u pecivu s kupusom i dimljenim buncekom na moderan način. Potom je tu naš poznati gua bao - pareno pecivo s kimchiem, vučenom piletinom u našem umaku sa slatko kiselim dodatkom i kao šećer na kraju ramen - japanska juha sa mnogo dodataka, kazao nam je Dragan Jovanović.
Pored njih je i Hiža od Biškoti Dijega Biljuha, koja već sedmu godinu sudjeluju u ovoj manifestaciji.
- Uz fritulice ćemo nuditi palačinkice, kuhano vino, džin i koktele, uz dodatna iznenađenja, kazao nam je Diego.